Guvernul britanic reiterează joi că obiectivele sale în Ucraina nu s-a schimbat, încercând să minimalizeze astfel declaraţii ale şefei diplomaţiei britanice Liz Truss, care a subliniat miercuri că ”toată Ucraina” trebuie să fie eliberată - adică inclusiv Crimeea -, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul britanic al Apărării Ben Wallace apreciază că declaraţiile lui Liz Truss reflectă în mod direct poziţia Occidentului după ce Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

”Noi am spus în mod constant că Rusia trebuie să plece de pe teritoriul suveran al Ucrainei, aşa că acest lucru nu s-a schimbat”, a declarat la Sky News Wallace.

Întrebat dacă Regatul Unit susţine militar Ucraina în orice ofensivă cu scopul recuceririi peninsulei Crimeea, Wallace a subliniat că ”drumul este încă lung” până când să intre trupe ucrainene în Crimeea.

”Noi susţinem integritatea suverană a Ucrainei. Asta include, bineînţeles, Crimeea”, a subliniat ministrul britanic al Apărării, însă ”înainte de toate, să gonim Rusia de unde se află acum în planul său de invazie”.

Ministrul britanic de Externe Liz Truss a declarat miercuri seara, la o reuniune cu diplomaţi şi oameni de afaceri, că Marea Britanie ”îşi dublează” susţinerea Ucrainei în vederea unei scoateri a Rusiei din ”toată Ucraina”.

Truss a îndemnat Occidentul să-şi crească producţia militară - mai ales de tancuri şi avioane - cu scopul de a ajuta Kievul.

Ben Wallace a reiterat că tancuri şi avioane de luptă britanice nu sunt trimise în mod direct în Ucrana , ci înlocuiesc material din peroada sovietică trimis în Ucraina de către ţări ca Polonia.

El a estimează că preşedintele rus Vladimir Putin ”pregăteşte terenul” unui anunţ major, pentru a marca ”Ziua Victoriei” în al Doilea Război Mondial, la 9 mai.

”El va trebuis să recunoască, dacă vrea să mobilizeze şi mai mult poporul rus”, că acesta ”este un război”, a declarat Ben Wallace la BBC.

Vladimir Putin foloseşte expresia ”operaţiune militară specială” pentru a desemna invazia pe care a ordonat-o a Ucrainei.

”El nu poate recunoaşte şi spune «m-am înşelat». Va trebui să recunoască încercând să arunce vina asupra tuturor celorlalţi, mai ales a NATO”, estimează Ben Wallace.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.