Regatul Unit a prezentat joi scuze, în urma unui raport copleşitor, întocmit de către Commonwealth War Graves Commission (CWGC), cu privire la moartea a 150.000 de militari din coloniile britanice care au luptat în Primul Război Mondial şi care nu au fost comemoraţi din cauza unui ”rasism generalizat”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În numele Guvernului ”vreau să cer scuze” şi ”să-mi exprim regretul profund”, a declarat ministrul Apărării Ben Wallace în camera Comunelor.

”Nuputem schimba trecutul, dar ne putem răscumpăra şiacţiona”, a spus el.

Acest raport a fost comandat de către Commonwealth War Graves Commission (CWGC), un organism însărcinat să onoreze memoria celor 1,7 milioane de militari din cadrul Commonwealth-ului care au murit în cele două războaie mondiale, care a prezentat, la rândul său, scuze.

În raport se subliniază că moartea a 45.000 până la 54.000 de militari - în principal africani şi indieni - în Primul Război Mondial nu a fost comemorată la fel ca cea a camarazilor lor albi în Europa, ci prin monumente colective, în loc de morminte individuale.

Cel puţin alţi 116.000 până la 350.000 - originari din Africa de Est şi Egipt - ”nu au fost comemoraţi prin numele lor sau poate deloc”, se arată în document.

La baza acestor decizii s-au aflat ”prejudecăţi tenace, idei preconcepute şi rasismul generalizat al atitudinii imperiale” de atunci, se arată în raport.

În document este citat guvernatorul coloniei care a devenit Ghana de azi, care afirma în 1923 ă ”indigenul mediu (...) nu înţelege sau nu apreciază o stelă” şi pleda, în locul acesteia, în favoarea unui monument comemorativ anonim.

Publicarea acestui raport intervine în contextul în care mişcarea Black Lives Matters (BLM) a provocat un examen de conştiinţă în Regatul Unit cu privire la relaţia regatului cu trecutul său colonial.

La sfârşitul lui martie, Guvernul lui Boris Johnosn a provocat un val de indignare după ce a publicat un raport care părea să minimalizeze amploarea rasismului în societatea britanică şi care conchidea că Regatul Unit nu este ”instituţional rasist”.

Ministrul brtianic al Apărării Ben Wallace consideră că ”nu există nicio îndoială că prejudecăţile” au jucat un rol în atitudinea faţă de combatanţii din fostele colonii morţi în luptă.

El dă asigurări că CWGC urmează să acţioneze în vederea corectării acestei direcţii.

Comisia, care a anunţat că acceptă ”concluziile şi lipsurile identificate” în raport, a prezentat ”scuze fără rezerve” cu privire la eşecul principiului de a oferi un ”tratament egal în moarte”, indiferent de origine, religie sau rang.

”Recunoaştem greşelile trecutului, ne pare profund rău şi vom acţiona imediat pentru a le corecta”, a declarat directoarea generală a Comisiei, Claire Horton.

Acest raport a fost redactat de către un comitet înfiinţat de către CWGC, în urma unui documentar critic cu privire a această problemă - ”The Unremembered”, prezentat de către deputatul laburist David Lammy.

David Lammy consideră că ”nicio scuză nu va permite repararea nedreptăţii cauzate celor care au fost uitaţi”.

”Cu toate acestea, aceste scuze ne dau ocazia, ca naţiune, să examinăm acest capitol îngrozitor al istoriei noastre şi să aducem omagiul cuvenit fiecăruia dintre soldaţii care şi-a sacrificat viaţa pentru noi”, a subliniat el într-un mesaj postat pe Twitter.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.