Încercarea premierului spaniol Pedro Sanchez de a pune capăt unui scandal de corupţie ce îi afecta partidul a fost umbrită sâmbătă de demisia unui oficial pe care tocmai îl promovase în cadrul unei reorganizări a formaţiunii socialiste, în urma unor acuzaţii de hărţuire sexuală, relatează Reuters.
Francisco Salazar şi-a oferit demisia din funcţia de secretar adjunct al organizaţiei şi a cerut investigarea acuzaţiilor, a declarat Partidul Socialist (PSOE) într-un comunicat.
PSOE a declarat că va începe imediat o anchetă, adăugând că nu au fost formulate acuzaţii prin canalele obişnuite.
Site-ul de ştiri online de stânga elDiario.es a citat o angajată a PSOE care l-a acuzat pe Salazar că a făcut comentarii obscene despre hainele şi corpul ei, că a invitat-o să ia cina singură cu el şi că i-a cerut să doarmă la el acasă în timp ce lucra într-o funcţie inferioară lui la Palatul Moncloa, reşedinţa oficială şi locul de muncă al prim-ministrului.
Scandalul în care este implicat Salazar a izbucnit chiar în momentul în care Sanchez trebuia să ţină un discurs la sediul PSOE din Madrid, unde urma să anunţe măsuri menite să-i calmeze pe membrii partidului său îngrijoraţi de prejudiciul adus reputaţiei şi capacităţii de supravieţuire a partidului.
Cu o oră mai târziu decât era programat, Sanchez a cerut tuturor femeilor care au fost victime ale abuzurilor sexuale să utilizeze canalele puse la dispoziţie de partid pentru a le denunţa.
„Dacă credem că trupul unei femei nu este de vânzare, atunci nu putem accepta un comportament ce contrazice această convingere”, a spus el, fără a-l menţiona pe Salazar.
„CĂPITANUL NU ABANDONEAZĂ NAVA”
Luni, un judecător al Curţii Supreme a dispus arestarea preventivă a fostului oficial PSOE Santos Cerdan, acuzat că a luat mită în schimbul acordării de contracte de lucrări publice.
Cerdan neagă acuzaţiile, care fac parte dintr-o anchetă mai amplă de corupţie ce ameninţă să destabilizeze guvernul lui Sanchez.
Sâmbătă, PSOE a numit-o pe Rebeca Torro în locul lui Cerdan în funcţia de secretar al organizaţiei, cu doi adjuncţi. Salazar ar fi fost al treilea secretar adjunct.
Sanchez a anunţat mai multe măsuri împotriva corupţiei, inclusiv reforme ale aparatului de partid „pentru a evita concentrarea excesivă a puterii” şi asigurarea anonimatului pentru denunţători.
El a rămas încrezător în capacitatea sa de a continua să guverneze. „Căpitanul nu abandonează nava când marea este agitată, el rămâne să înfrunte furtuna”, a spus Sanchez.
Coaliţia minoritară condusă de socialişti se bazează pe o alianţă fragilă între partide naţionaliste şi de extremă stânga pentru a adopta legi. Până în prezent, aceşti aliaţi au declarat că nu intenţionează să susţină apelul Partidului Popular conservator pentru un vot de neîncredere care ar putea determina alegeri anticipate.
ÎNTÂMPINAŢI CU PROTESTE
Liderii de rang înalt ai partidului care au sosit la sediul PSOE au fost întâmpinaţi cu huiduieli din partea unor protestatari adunaţi de cealaltă parte a străzii şi au fost nevoiţi să ridice vocea pentru a-şi declara sprijinul pentru Sanchez, în timp ce mulţimea scandă „Afară! Afară!”.
În timp ce unii s-au declarat încrezători că reformele lui Sanchez vor dezamorsa scandalul, alţii s-au arătat mai sceptici.
Guvernatorul Castiliei-La Mancha, Emiliano Garcia-Page, a descris scandalul ca fiind unul dintre cele mai grave din ultima jumătate de secol, de la restaurarea democraţiei în Spania după moartea dictatorului Francisco Franco. „Conducerea trebuie să înţeleagă că, dacă nu oferă o ieşire, dacă nu oferă soluţii, atunci face parte din problemă”, a declarat el.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.