Alegătorii din Lombardia şi Veneto susţin ideea unei mai mari autonomii faţă de Roma, liderii celor două regiuni, ambii membri ai Ligii Nordului, susţinând că 90% dintre cei care s-au prezentat la urne în cadrul referendumurilor de duminică au spus "da".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lombardia, regiune din nord în care se află capitala financiară a Italiei, şi Veneto, în care se află oraşul Veneţia, reprezintă 30 la sută din PIB-ul ţării. 

Guvernatorii celor două regiuni vor o autonomie mai mare, considerând că nordul Italiei, mult mai bogat, susţine regiunile din sud ale Italiei, mai sărace.

Cei doi conducători, Roberto Maroni şi Luca Zaia vor competenţe suplimentare în privinţa infrastructurii, a sistemului medical şi a educaţiei, dar şi puteri în ceea ce priveşte siguranţa şi imigraţia, pentru care însă ar fi necesară o modificare a Constituţiei.

Guvernul central de la Roma consideră că referendumurile nu sunt necesare, deşi ele sunt permise de Constituţia Italiei.

Roberto Maroni, liderul Lombardiei, unde prezenţa la vot a fost de 40%, a ţinut să facă diferenţa între referendumurile din Italia şi cel pentru independenţă, din Catalonia. În Veneto preenţa la vot a fost între 57 şi 61%.

“Noi nu suntem Catalonia. Rămânem în interiorul naţiunii italiene cu o autonomie mai mare, în timp ce Catalonia vrea să devină al 29-lea stat al Uniunii Europene. Noi nu. Deocamdată”, a afirmat el pentru Reuters.

Una dintre principalele nemulţumiri ale locuitorilor din regiune este că plătesc guvernului central ca taxe sume mult mai mari decât cele pe care acesta le alocă provinciei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.