Separatiştii din estul Ucrainei, susţinuţi de Rusia, au acuzat, joi, forţele guvernamentale că au deschis focul asupra teritoriului lor de patru ori în ultimele 24 de ore şi au spus că încearcă să stabilească dacă atacurile s-au soldat cu victime, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Afirmaţiile referitoare la bombardamente au fost făcute într-o declaraţie emisă de reprezentanţii autoproclamatei Republici Populare Lugansk. Potrivit declaraţiei, forţele ucrainene au folosit mortiere, lansatoare de grenade şi mitraliere în patru atacuri diferite, joi. 
„Forţele armate ale Ucrainei au încălcat în mod brutal regimul de armistiţiu, folosind armament greu, care, conform acordurilor de la Minsk, ar trebui retras”, se arată în comunicat.
Ministerul Apărării al Ucrainei nu a putut fi contactat pentru declaraţii în această privinţă.
Nu a fost clar cât de grave au fost consecinţele şi nu a existat nicio reacţie imediată din partea Ucrainei sau a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care monitorizează situaţia din estul Ucrainei, dar care şi-a retras unii dintre supraveghetori în ultimele zile.
Astfel de incidente au avut loc în repetare rânduri în ultimii opt ani, dar ultimul de acest fel vine după ce Rusia a adunat peste 100.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina, în timp ce a cerut NATO să se angajeze să nu accepte Kievul ca membru al alianţei. 
Liderii occidentali au avertizat că vor aplica noi sancţiuni Moscovei în eventualitatea unui atac în Ucraina, dar Kremlinul dezminte orice potenţială invazie.
Serviciile secrete americane au afirmat la începutul acestei luni că Rusia ar putea inventa un pretext fals pentru o invadare a Ucrainei, însă Rusia a respins şi această afirmaţie.
SUA a afirmat, joi, că Rusia şi-a consolidat prezenţa militară la graniţa cu Ucraina cu încă 7.000 de soldaţi, în pofida anunţului Moscovei de retragere parţială.
Camera inferioară a Dumei de Stat de la Moscova a votat, marţi, două rezoluţii pentru recunoaşterea independenţei celor două republici separatiste autoproclamate din estul Ucrainei.
Kremlinul a semnalat că Putin nu are planuri să facă acest lucru curând.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.