Oficialii de securitate, vorbind sub condiţia anonimatului, au declarat că rebelii Houthi din Yemen au cedat guvernului controlul principalului port al ţării, din oraşul Hodeida, scrie France24.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Transferul de sâmbătă, care a fost confirmat de corespondentul France24 la ONU, a fost efectuat sub supravegherea ONU ca parte a unui acord la care s-a ajuns în timpul discuţiilor de pace din Suedia, mai devreme luna aceasta. O echipă ONU a ajuns în Hodeida mai devreme săptămâna aceasta.
 
Un purtător de cuvânt al rebelilor Houthi a confirmat transferul.
 
„Forţele noastre au început să se retragă noaptea trecută din portul Hodeida, aşa cum am ajuns de acord în Suedia”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru canalul de televiziune al grupării, Al Massira.
 
Acordul prevede şi retragerea trupelor din portul din Salif şi Rass Issa, locurile de intrare a ajutoarelor umanitare.
 
Discuţiile din Suedia au dus şi la un acord privind un schimb de mii de prizonieri între cele două părţi.
 
Războiul civil din Yemena  început în 2014, când rebelii au capturat capitala Sanaa. Ei controlează în prezent cea mai mare parte a nordului ţării, inclusiv Hodeida. O coaliţie condusă de Arabia Saudită se luptă alături de guvern din 2015.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.