În trei baze aeriene ruseşti au fost loc explozii începând de luni, iar Kremlinul spune că ar fi vorba despre atacuri ucrainene cu drone şi promite să se răzbune, în timp ce Statele Unite reamintesc că nu sunt de acord ca Ucraina să atace ţinte de pe teritoriul Rusiei, relatează "Le Figaro".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Represaliile nu vor întârzia să apară", a ameninţat Aleksandr Makogonov, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Rusiei în Franţa, la BFM TV.

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, baza aeriană Diaghilevo din regiunea Riazan şi baza aeriană Engels de lângă Saratov, situate la 500 şi, respectiv, 750 de kilometri de graniţa cu Ucraina, au fost vizate luni de drone ucrainene. Marţi dimineaţă, guvernatorul regiunii Kursk, care se află în apropiere de graniţa cu Ucraina, a făcut referire la un "atac cu drone în zona aerodromului" din acest oraş.

Armata ucraineană nu a revendicat deocamdată oficial niciunul dintre aceste atacuri. "Dacă lansaţi ceva în spaţiul aerian al altor ţări foarte des, mai devreme sau mai târziu aceste obiecte zburătoare necunoscute se vor întoarce la punctul de plecare", a scris însă pe Twitter Mikhailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit lui Aleksandr Magokonov, "acest lucru arată că există puncte vulnerabile care trebuie să fie mai bine apărate".

"Regimul de la Kiev este capabil să efectueze acest tip de lovitură. Trebuie să ne pregătim pentru a preveni astfel de lucruri", a declarat el la BFM TV.

"Nu trebuie să credem că armata noastră va lăsa acest lucru fără răspuns. (...) Totul este în mâinile lui Zelenski. Dacă va continua să semene vânt, va culege întotdeauna furtună", a adăugat purtătorul de cuvânt al misiunii diplomatice ruse din Franţa.

După explozia podului de la Kerci, care leagă Crimeea ocupată de Rusia continentală, Vladimir Putin a lansat ca represalii o serie de raiduri cu rachete care au vizat infrastructura civilă şi energetică a Ucrainei.

Ucraina a declarat întotdeauna în mod public că luptă exclusiv împotriva invadatorilor ruşi, excluzând lovituri împotriva teritoriului rusesc, cu excepţia teritoriilor anexate ilegal de Kremlin din 2014.

ANTONY BLINKEN: SUA NU AU AUTORIZAT UCRAINA SĂ EFECTUEZE ATACURI ÎN RUSIA

De asemenea, Statele Unite condiţionează o parte din livrările de arme de utilizarea strictă a acestora pe teritoriul ucrainean, pentru a evita escaladarea. "Nu încurajăm şi nu ajutăm Ucraina să lanseze lovituri în Rusia", a declarat marţi şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.

"Nu i-am încurajat şi nici nu le-am permis ucrainenilor să lovească în interiorul Rusiei", a subliniat Antony Blinken.

Cu toate acestea, Moscova atribuie dronelor ucrainene atacurile asupra aeroporturilor militare, situate la câteva sute de kilometri de graniţă.

Washingtonul s-a abţinut să furnizeze forţelor ucrainene rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune care ar putea lovi în interiorul Rusiei, de teamă că ar putea duce la o confruntare directă între forţele ruseşti şi cele ale SUA şi NATO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.