Preşedintele ucrainean a respins criticile oficialilor occidentali care deplâng progresele lente înregistrate de armata Kievului în faţa frontului rusesc, în timp ce se aşteaptă ca venirea iernii să încetinească progresele. La trei luni de la începutul contraofensivei sale, Ucraina a recucerit peste zece sate de la trupele ruseşti. Cu toate acestea, niciun oraş important nu a revenit încă sub control ucrainean.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sâmbătă, Zelenski a încercat să asigure publicul că armata sa face progrese pe linia frontului. „Forţele ucrainene fac progrese. În ciuda a tot ceea ce se întâmplă şi orice ar spune cineva, facem progrese, iar acesta este cel mai important lucru”, a scris el pe reţelele de socializare.

„Suntem în acţiune”, a insistat el.

În timp ce anunţul lansării contraofensivei ucrainene a stârnit speranţe în rândul populaţiei şi al aliaţilor occidentali, progresul lent provoacă îngrijorare. Săptămâna aceasta, oficiali americani anonimi au denunţat situaţia în presă. La rândul său, Casa Albă îi respinge din start.

„În ultimele 72 de ore, am asistat la progrese semnificative ale forţelor armate ucrainene pe frontul de sud, în regiunea Zaporojie. Iar aceste forţe au înregistrat, de asemenea, unele succese pe a doua linie de apărare rusă”, a replicat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

„Criticarea unei ţări partenere şi a unui prieten care încearcă să facă progrese în condiţii sângeroase, îngrozitoare şi violente nu este cu adevărat utilă”, a adăugat el.

Linie de front fortificată

Trupele Kievului sunt îngreunate în special de câmpurile de mine vaste şi de liniile de apărare fortificate de ruşi. De asemenea, armata ucraineană solicită mai multe resurse militare, în special în domeniul aerian. Unii se tem că sprijinul occidental va începe să scadă pe măsură ce vremea rece şi umedă va încetini şi mai mult progresul pe câmpul de luptă.

Ritmul s-a accelerat uşor pe o parte a frontului din Zaporojie, unde ministrul adjunct al Apărării Hanna Maliar a declarat vineri că trupele Kievului au străpuns prima linie de apărare rusă.

Casa Albă a declarat că Ucraina a obţinut un „succes notabil” în această zonă, deşi Kievul a avertizat că trupele sale au ajuns la poziţii şi mai puternic fortificate de cealaltă parte.

Armata ucraineană a raportat 45 de confruntări pe linia frontului în ultimele 24 de ore şi a precizat că luptele fac ravagii în est, unde trupele ucrainene au respins mai multe atacuri ruseşti, potrivit Reuters.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.