Ucraina l-a convocat pe trimisul Vaticanului după ce Papa a declarat că ţara ar trebui să aibă "curajul de a ridica steagul alb" împotriva Rusiei, potrivit BBC,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nunţiul apostolic Visvaldas Kulbokas a fost informat că Kievul a fost "dezamăgit" de aceste remarci, a declarat Ministerul de Externe. Între timp, preşedintele Volodymyr Zelensky a declarat că poziţia Ucrainei pe câmpul de luptă se "stabilizează" după recentele eşecuri. Asta în ciuda faptului că ajutorul din partea aliaţilor săi a rămas "semnificativ limitat". Papa a provocat furie în Ucraina atunci când a fost făcută publică transcrierea unui interviu cu radiodifuzorul elveţian RSI, care urmează să fie difuzat săptămâna viitoare.

Potrivit unei transcrieri citate de agenţia de ştiri Reuters, Papa a spus: "Cel mai puternic este cel care priveşte situaţia, se gândeşte la oameni şi are curajul steagului alb şi negociază".

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Steagurile albe sunt în mod tradiţional un simbol al capitulării pe câmpul de luptă. Un purtător de cuvânt al Vaticanului a declarat ulterior că Papa vorbea despre oprirea luptelor prin negocieri, nu despre capitulare. Cu toate acestea, Ucraina a încercat să îşi facă cunoscută nemulţumirea.

Într-o declaraţie despre convocarea arhiepiscopului Kulbokas, Ministerul de Externe "a remarcat că, în loc de apeluri care legalizează dreptul celor puternici şi îi încurajează [Rusia] să ignore în continuare normele dreptului internaţional, se aşteaptă ca şeful Sfântului Scaun să trimită semnale comunităţii mondiale despre necesitatea de a-şi uni imediat forţele pentru a asigura victoria binelui asupra răului, precum şi apeluri către atacator, nu către victimă".
 
Ucraina a ţinut să înlăture orice sugestie că ar capitula în faţa Rusiei la mai bine de doi ani de la invazie.
 
"Aceasta este perioada de concentrare maximă, de iniţiativă maximă pentru a ne asigura că Ucraina este cea care determină un sfârşit corect al acestui război", a declarat dl Zelenski în discursul său nocturn de luni.
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.