Ucraina l-a convocat pe trimisul Vaticanului după ce Papa a declarat că ţara ar trebui să aibă "curajul de a ridica steagul alb" împotriva Rusiei, potrivit BBC,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nunţiul apostolic Visvaldas Kulbokas a fost informat că Kievul a fost "dezamăgit" de aceste remarci, a declarat Ministerul de Externe. Între timp, preşedintele Volodymyr Zelensky a declarat că poziţia Ucrainei pe câmpul de luptă se "stabilizează" după recentele eşecuri. Asta în ciuda faptului că ajutorul din partea aliaţilor săi a rămas "semnificativ limitat". Papa a provocat furie în Ucraina atunci când a fost făcută publică transcrierea unui interviu cu radiodifuzorul elveţian RSI, care urmează să fie difuzat săptămâna viitoare.

Potrivit unei transcrieri citate de agenţia de ştiri Reuters, Papa a spus: "Cel mai puternic este cel care priveşte situaţia, se gândeşte la oameni şi are curajul steagului alb şi negociază".

Steagurile albe sunt în mod tradiţional un simbol al capitulării pe câmpul de luptă. Un purtător de cuvânt al Vaticanului a declarat ulterior că Papa vorbea despre oprirea luptelor prin negocieri, nu despre capitulare. Cu toate acestea, Ucraina a încercat să îşi facă cunoscută nemulţumirea.

Într-o declaraţie despre convocarea arhiepiscopului Kulbokas, Ministerul de Externe "a remarcat că, în loc de apeluri care legalizează dreptul celor puternici şi îi încurajează [Rusia] să ignore în continuare normele dreptului internaţional, se aşteaptă ca şeful Sfântului Scaun să trimită semnale comunităţii mondiale despre necesitatea de a-şi uni imediat forţele pentru a asigura victoria binelui asupra răului, precum şi apeluri către atacator, nu către victimă".
 
Ucraina a ţinut să înlăture orice sugestie că ar capitula în faţa Rusiei la mai bine de doi ani de la invazie.
 
"Aceasta este perioada de concentrare maximă, de iniţiativă maximă pentru a ne asigura că Ucraina este cea care determină un sfârşit corect al acestui război", a declarat dl Zelenski în discursul său nocturn de luni.
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.