Forţele ucrainene au avansat în jurul Bahmut, a declarat ministrul adjunct al apărării Hanna Maliar, descriind oraşul din estul ţării drept "epicentrul ostilităţilor". Ea nu a precizat dacă a început contraofensiva mult aşteptată. Separat, armata rusă a declarat că a respins luni un nou atac în estul regiunii Doneţk.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bahmut se află de luni de zile în centrul unor lupte crâncene. Are o valoare strategică redusă - dar este important din punct de vedere simbolic atât pentru Kiev, cât şi pentru Moscova. Afirmaţiile de luni ale Ucrainei şi Rusiei nu au fost verificate în mod independent. În primele ore ale zilei de marţi, sirenele de raid aerian au fost activate în toată Ucraina, iar oficialii de la Kiev au raportat că sistemele de apărare aeriană erau în funcţiune în regiunea capitalei.

Contraofensiva ucraineană "este gata să înceapă Într-o postare pe reţelele de socializare, luni, Maliar a declarat că "în ciuda rezistenţei puternice şi a încercărilor inamicului de a-şi menţine poziţiile, unităţile noastre militare au avansat în mai multe direcţii în timpul luptelor". Ea a precizat că în Orikhovo-Vasulivka şi Paraskoviivka, trupele ucrainene au câştigat între 200 şi 1.600 de metri, în timp ce în Ivanivske şi Klishchiivka au avansat între 100 şi 700 de metri (330-2.300). Toate cele patru sate sunt situate la câţiva kilometri de Bakhmut. Bătălia pentru oraşul din regiunea Doneţk a fost cea mai lungă şi mai sângeroasă din timpul războiului.

Într-un discurs video, luni seara târziu, preşedintele Volodimir Zelenski a mulţumit luptătorilor ucraineni pentru că au adus "veştile pe care le aşteptăm" în direcţia Bakhmut. "Inamicul ştie că Ucraina va învinge", a spus el. La începutul zilei, surse militare ucrainene au declarat pentru BBC că o serie de operaţiuni ofensive cu blindate de mici dimensiuni erau în curs de desfăşurare. Grupul paramilitar rus Wagner a susţinut că a capturat oraşul la sfârşitul lunii mai.

În ultimele săptămâni, unii analişti au sugerat că forţele Kievului încearcă să încerce să încercuiască Bahmut şi să prindă în capcană unităţile ruseşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.