Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi-a susţinut joi conferinţa de presă pe care o ţine de obicei la începutul fiecărui an pentru a face bilanţul pe 2023 şi pentru a anunţa obiectivele din 2024. Şeful diplomaţiei ruse, aflat în acest post de aproape 20 de ani, a profitat de cele trei ore în care a vorbit cu presa pentru a reafirma retorica antioccidentală şi narativele Kremlinului, în condiţiile în care Vladimir Putin se pregăteşte să-şi asigure în martie al şaselea mandat în fruntea ţării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, potrivit Sky News, Serghei Lavrov a afirmat că "operaţiunea militară specială" a Rusiei în Ucraina a ajutat la "curăţarea" ţării de cei care nu susţin războiul. Răspunzând la o întrebare dacă războiul ar putea afecta rezultatul alegerilor prezidenţiale ruse din martie, el a spus că acest conflict, pornit de Kremlin în februarie 2022, a "adus o anumită purificare a societăţii (ruseşti)".

"Ne-a ajutat să o curăţăm de oamenii care, dintr-un motiv sau altul, nu se simţeau în afinitate cu Rusia, cu istoria şi cultura rusă", a punctat el. "Unii dintre ei au părăsit ţara - alţii au rămas şi s-au răzgândit", a adaugat Lavrov, în condiţiile în care Moscova a profitat de invazia din Ucraina pentru a zdrobi disidenţa internă.

"Majoritatea covârşitoare a societăţii noastre a fost unită, s-a raliat în jurul unei idei comune", susţine şeful diplomaţiei ruse, afirmând că "operaţiunea specială" a făcut ca societatea rusă să fie "mai sănătoasă".

"Am văzut exemple de adevărat eroism, de sacrificiu de sine demonstrat de luptătorii din linia întâi şi de familiile lor, care dau dovadă de solidaritate", a adăugat el.

Lavrov a dedicat o mare parte din conferinţa de presă "vorbind de rău despre Occident", a relatat corespondenta SkyNews la Moscova. El a pus acţiunile Rusiei în Ucraina pe seama SUA şi a Occidentului, pe care le acuză că încearcă să îşi menţină "dominaţia globală".

Lavrov a acuzat Occidentul de înarmarea Ucrainei şi a semnalat că Moscova nu este dispusă să încheie o nouă înţelegere cu SUA pentru reglementarea armelor nucleare, dând vina pe lipsa de voinţă a Washingtonului. Nu are rost să se poarte negocieri pe tema dezarmării nucleare, deoarece Occidentul "nu este interesat", a susţinut Lavrov.

El s-a referit din nou la presupusa "agresiune" a Occidentului împotriva Rusiei. "Au existat unele iluzii în anii 1990 (că) Occidentul ne va primi cu braţele deschise. Acum aceste iluzii au dispărut. Nu mai putem avea încredere în Occident. Occidentul vrea doar un singur lucru - să trăiască pe cheltuiala altcuiva şi să fie mai deştept decât toţi ceilalţi", a acuzat şeful diplomaţiei lui Putin.

UNII ADVERSARI AI RUSIEI ÎŞI SCHIMBĂ ATITUDINEA ÎN SPATELE UŞILOR ÎNCHISE, SUGEREAZĂ LAVROV

Cum au de gând Rusia şi Belarus să limiteze agresiunea NATO, a întrebat un jurnalist la conferinţa anuală de presă a ministrului rus de externe.

Popoarele Rusiei şi Belarusului vor face totul pentru a-şi proteja independenţa şi suveranitatea, a răspuns Serghei Lavrov, fără a fi mai concret.

Această retorică de tip "şablon" este ceva obişnuit pentru oficialii de la Kremlin, dar Lavrov a continuat sugerând că unii oficiali occidentali sunt mai puţin conflictuali în spatele uşilor închise.

Referindu-se la o ţară europeană, dar fără a da nume, el a spus: "În mod public suntem duşmani, dar ei vor ajutorul nostru pentru Africa".

"Acelaşi lucru este valabil" pentru americanii care încearcă să negocieze noul tratat nuclear START, a adaugat el.

"Întotdeauna am crezut că instituţiile diplomatice sunt cele în care lucrează oamenii inteligenţi, dar nu este întotdeauna aşa", a comentat diplomatul nr.1 al Rusiei.

LAVROV AVERTIZEAZĂ CU PRIVIRE LA "RISCURILE NUCLEARE ÎN CREŞTERE"

SUA au "demontat pas cu pas" controlul armelor, a acuzat ministrul rus de externe.

El a spus că Washingtonul a creat contextul "ostil" în care Rusia a ieşit din tratatul nuclear New START.

"Ne-au proclamat în mod deschis un inamic, dar în acelaşi timp vor să se uite la stocurile noastre nucleare strategice, pentru că ei spun că este cu totul altceva", s-a plâns Lavrov.

"Sub sloganul reciprocităţii, ei vor să se asigure că ne pot supraveghea arsenalele nucleare pentru a minimiza riscurile pentru ei înşişi, iar aceste riscuri cresc ca urmare a presiunilor militare şi a constrângerilor exercitate împotriva ţării noastre", a avertizat şeful MAE rus. "Ei vorbesc în fiecare zi mai mult despre o eventuală coliziune a puterilor nucleare şi în fiecare zi există tot mai puţini factori de descurajare, factori de restrângere", şi-a continuat Lavrov tirada.

Totuşi, posibilitatea unor discuţii privind "stabilitatea strategică" nu a fost dată total la o parte, a admis el.

Cu toate că Lavrov n-a făcut decât să repete narativele Kremlinului, în mai multe ţări există apetenţă pentru retorica lui folosită la conferinţa anuală de presă, spune corespondentul SkyNews la Moscova, Diana Magnay. "Sunt lucruri pe care le-am mai auzit înainte, dar care cad în urechi destul de binevoitoare în rândul multor ţări din lume, cărora nu prea le place nici dominaţia occidentală", spune Magnay.

Pe de altă parte, conferinţa de presă a lui Lavrov nu a fost un forum pentru a lansa bombe politice. Acestea sunt rezervate exclusiv lui Vladimir Putin, cu detaliile mai puţin importante distribuite prin intermediul secretarului de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, în convorbirile sale zilnice cu presa, conchide jurnalista britanică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.