O nouă unitate de cercetare nucleară din Harkov a fost avariată de bombardamente, potrivit unei actualizări a Agenţiei pentru Energie Atomică, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nu au fost detectate creşteri ale radiaţiilor în apropierea instalaţiei avariate din nord-estul Ucrainei, care produce radioizotopi şi este utilizată pentru cercetare şi dezvoltare. Dar problema a alarmat autorităţile de reglementare care trebuie să sublinieze de urgenţă riscurile în creştere.

„Am avut deja câteva episoade care compromit siguranţa la centralele nucleare ale Ucrainei”, a declarat, într-un comunicat, generalul Rafael Mariano Grossi. 

Agenţia lucrează pentru a asigura securitatea nucleară în timpul conflictului. „Trebuie să luăm măsuri pentru a preveni un accident nuclear în Ucraina, care ar putea avea consecinţe grave pentru sănătatea publică şi pentru mediu. Nu ne putem permite să aşteptăm”, a spus Grossi.

Forţele ruse au capturat centrala nucleară de la Zaporojie din Ucraina după o noapte de bombardamente care au produs un incendiu într-o clădire din apropiere.

Oficialii AIEA şi-au exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la modul în care era gestionată cea mai mare fabrică din Europa, care este acum supravegheată de un comandant rus. Duminică, Gross a spus că preluarea „încalcă unul dintre cei şapte piloni indispensabili ai securităţii şi securităţii nucleare”, subliniind importanţa ca personalul să îşi continue sarcinile de siguranţă şi securitate „fără presiuni nejustificate”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.