Răspândirea covid-19 ”se accelerează” în Regatul Unit, care este de-acum ameninţat să aibă aceeaşi soartă a crizei din Italia, în cazul în care populaţia nu respectă consemnele privind distanţarea socială, a avertizat duminică Guvernul lui Boris Johnson, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cifrele sunt foarte izbitoare şi se accelerează. Suntem la doar câteva săptămâni - două sau trei - de Italia. Italienii au un sistem de sănătate superb. Iar cu toate acestea, medicii şi infirmierii lor au fost complet depăşiţi de cerere”, a avertizat premierul Boris Johnson într-un mesaj preluat de mai multe ziare.

În Italia - cea mai afectată ţară din lume de virus -, bilanţul morţilor se apropie de 5.000, în timp ce în Marea Brotanie s-au înregistrat 233 de morţi.

”Publicul poate că nu este conştient, dar situaţia este deja rea la Londra”, a avertizat într-un comunicat doctorul Andrea Collins, un lector clinic în medicină respiratorie la Liverpool School of Tropical Medicine.

”Unităţile de terapie intensivă din capitală sunt pline de cazuri suspecte sau confirate de covid-19, iar un mare număr dintre cei îngrijiţi au vârsta sub 50 de ani”, a adăugat ea.

Săptămâna aceasta, un mare spital londonez - Northwick Park Hospital - a declarat un ”incident critic” din cauza unui aflux de pacienţi atinşi de noul coronavirus.

În contextul în care mulţi britanici continuă să iasă din casă, Boris Johnson şi-a îndemnat compatrioţii la un ”efort naţional colectiv” în vederea unei reduceri a răspândirii virusului, care a ucis 230 de oameni în Regatul Unit, altfel serviciul public de sănătate ”va fi inundat la fel” ca în Italia, a subliniat el.

MULŢIMI ÎN PARCURI

National Trust, însărcinat cu protecţia patrimoniului istoric şi natural britanic, a anunţat că închide parcurile şi grădinile.

La Londra, celebrele Kew Gardens urmeaz să rămână închise, însă parcurile regale rămân deschise şi au îndemnat pe Twitter oamenii să stea la distanţă, după ce au observat ”mulţimi” sâmbătă.

Primarul Sadiq Khan i-a implorat pe londonezi să evite contactele, altfel ”şi mai multe persoane vor muri”, a avertizat el duminică la BBC.

Guvernul, care le-a cerut deja britanicilor să evite orice contact sau deplasare ”neesenţială”, a îndemnat duminică 1,5 milioane de persoane fragile care trăiesc în Anglia să nu mai iasă de acasă timp de cel puţin trei luni.

Boris Johnson i-a îndemnat totodată pe britanici - care îşi sărbătoresc mamele duminică - să nu le viziteze, ci să le sune sau să le contacteze video.

Serviciul public de sănătate NHS contactează persoanele identificate ca vulnerabile - bolnavi de cancer de sânge sau de măduvă osoasă, persoane care au primit un transplant sau atinse de fibroză chistică sau bronşită cronică severă, între altele -, a anunţat doctorul Paul Johnstone, directorul Public Health England,  citat într-un comunicat.

”Dacă primiţi o scrisoare, este de o importanţă vitală (...) să nu participaţi la adunări cu prieteni sau familia, să nu ieşiţi să faceţi cumpărături, la distracţie sau să călătoriţi”, a subliniat el. Ar putea fi livrate provizii şi medicamente.

Din cauza răspândirii virsului, Guvernul a ordonat chiar înainte de weekend închiderea şcolilor, puburilor, restaurantelor, teatrelor, ciematografelor şi sălilor de sport.

Ziarul francez Libération scrie că Johnson a luat aceste măsuri după ce preşedintele francez Emmanuel Macron l-a ameninţat că închide frontierele între Franţa şi Marea Britanie, dacă nu acţionează în vederea îndiguirii răspândirii pandemiei, ceea ce Downing Street a dezminţit.

”Aşa cum a anunţat vineri premierul, aceste noi măsuri au fost luate pe baza avizului oamenilor de ştiinţă şi în urma unui Plan de acţiune al Guvernului întocmit în urmă cu două săptămâni”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.

În pofida faptului că Guvernul ”nu vrea să urmeze calea” izolării, dacă britanicii nu respectă consemnele, el ”va studia alte opţiuni”, a avertizat duminică, la postul Sky News, ministrul Locuinţei Robert Jenrick.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.