Raportul Kroll dezvăluie că cel puţin 75 de companii controlate de grupul Shor au participat la furtul miliardului, transferând banii obţinuţi drept credite de la Banca Socială, Banca de Economii şi UniBank în conturi din Letonia, transmite Deschide.md

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jurnaliştii Deschide.md susţin că fondurile au fost transferate în special în conturile bancare deschise în două bănci din Letonia, înainte de a fi spălate printr-o reţea de aproximativ 100 de conturi bancare corporative din aceeaşi ţară, potrivit informaţiilor care apar în raportul Kroll II.

De asemenea, cele mai multe conturi au fost deschise pe numele unor companii înregistrate în Marea Britanie, Belize şi Panama.

Majoritatea fondurilor s-au întors în ţară pentru a plăti expunerile de credit existente şi pentru a crea impresia că au constituit împrumuturi corportaive veritabile. Potrivit aceloraşi surse, sumele fraudate au ajuns în mare parte la alte bănci din Republica Moldova.

BEM - aproximativ 185 milioane dolari, Cipru - 63 milioane dolari, China şi Hong Kong - 61 milioane dolari şi Elveţia - 23 milioane. Aproximativ 200 de milioane de dolari SUA au fost transferaţi pe conturile mai multor bănci din Letonia, unde au fost spălate în continuare printr-un mecanism complex. Reprezentanţii companiei Kroll preconizează că etapa de recuperare a banilor fraudaţi va dura minim de la 18 luni, până la doi ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.