Raportoarea specială pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese, mandatată de către Consiliul Drepturilor Omului (CDH/UNHRC), dar care nu se exprimă în numele ONU, acuză că ordinele de evacuare date de către armata israeliană sunt ”instrumente genocidare în vederea ajungerii la o epurare etnică”, într-un raport privind situaţia din Fâşia Gaza, prezentat luni, în care acuză că ”există motive rezonabile” să se creadă că Israelul a comis mai multe acte de genocid” în războiul pe care-l poartă în enclavă din octombrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Natura şi amploarea zdrobitoare a asaltului israelian în (Fâşia) Gaza şi condiţiile de trai distrugătoare pe care le-a cauzat dezvăluie o intenţie de distrugere fizică a palestinienilor ca grup”, acuză Francesca Albanese.

Raportoarea a prezentat acest raport marţi, la sediul Consiliului ONU al Drepturilor Omului, la Geneva.

Acest raport - intitulat ”Anatomia unui genocid” - conchide că ”există motive rezonabile să credem că pragul care indică faptul că fapte de genocid” au fost comise ”împotriva palestinielor în (Fâşia) Gaza a fost arins”.

”PARTI-PRIS ÎMPOTRIVA ISRAELULUI”

În concluziile sale, Francesca Albanese enumeră trei fapte de genocid. şi anume ”uciderea unor membri ai grupului, aducerea de atingeri grave integrităţii fizice sau mentale a grupului şi supunerea intenţionată a grupului unor condiţii de existenţă care să antreneze distrugerea fizică totală sau parţială”.

Este vorba despre trei dintre cele cinci fapte de genocid prevăzute de Convenţia prevenirii şi reprimării crimei genocidului.

Reprezentanţa israeliană la ONU, la Geneva, a ”respins total raportul” şi acuză într-un comunicat că acesta face parte dintr-o ”campanie menită să submineze înfiinţarea statului evreu”.

”Războiul Israelului este împotriva Hamas, nu împotriva civililor palestinieni”, dă ea asigurări.

Statele Unite au reacţionat faţă de acest raport al lui Francesca Albanese apreciind că nu au ”niciun motiv să creadă că Israelul ar comiite fapte de genocid în (Fâşia) Gaza”.

”Ne reiterăm opoziţia veche faţă de mandatul acestei raportoare speciale, care un parti-pris împotriva Israelului”, a declarat AFP, sub acoperirea anonimatului, un oficvcial american.

DECLARAŢII ”ANTISEMITE”

La 12 februarie, Israelul a anunţat că interzis intrarea pe teritoriul israelian a acestei raportoare, în urma unor declaraţii despre atacul de la 7 octombrie, pe care autorităţile israeliene le considerau ”antisemite”.

În raportul său, Francesca Albanese scrie că ”modelele de civili ucişi care au evacuat către sudul (Fâşiei Gaza), alături de declaraţii ale anumitor oficiali israelieni de rang înalt care-şi declarau intenţia de a-i deplasa cu forţa pe palestinieni în afara (Fâşiei) Gaza şi de a-i înlocui cu colonişti israelieni ne conduc rezonabil să deducem că ordinele de evacuare şi zonele de securitate au fost folosite ca instrumente genocidare în vederea ajungerii la o epurare etnică”.

”Faptele genocidare au fost aprobate şi puse în aplicare în urma unor declaraţii de intenţie genocidare ale unor oficiali militari şi guvernamentali de rang înaltâ”, acuză ea în raport.

Israelul este acuzat în acest document de faptul că a tratat de facto ”un întreg grup” şi infrastructura acestuia drept ”teroriste” sau ”susţinând terorismul”, ”transformând astfel totul şi pe toată lumea în ţintă sau în pagube colaterale”.

Francesca Albanese acuză în raportul său că ”genocidul israelian împotriva palestinienilor în (Fâşia) Gaza este o etapă suplimentară într-un lung proces de ştergere prin intermediul coloniştilor”.

Războiul între Israel şi mişcarea islamistă plaestiniană Hamas are loc în urma unui atac fără precedent, la 7 octombrie, al unor comandouri ale mişcării în sudul Israelului.

Israelul poartă de atunci o ofensivă terestră şi aeriană în Fâşia Gaza, iar mai multe ţări l-au acuzat de comiterea unui ”genocid” al palestinienilor.

La sfârşitul lui ianuarie, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cu sediul la Haga, sesizată de Africa de Sud cu privire la o presupusă încălcare a Convenţiei genocidului din 1948, a cerut Israelului ”să ia măsurile care-i stau în putere” să prevină orice faptă de genocid.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.