Rusia a blocat la ONU un raport critic întocmit de experţi însărcinaţi cu aplicarea sancţiunilor internaţionale impuse Coreei de Nord, deoarece Moscova este în dezacord asupra unora dintre elementele acestuia - o premieră de la impunerea unor vaste măsuri economice acstei ţări în 2017, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Discuţia a fost aprinsă”, a declarat pentru presă ambasadorul rus Vasili Nebenzia, la finalul unei reuniuni cu uşile închise, joi, a celor 15 membri ai Consiliului de Securitate, înr-o sală mică, dedicată întâlnirilor informale.

Faptul că sala este mică şi aşezarea ambasadorilor în jurul unei mese în formă de potcoavă ar trebui să faciliteze discuţiile şi compromisul.

”Raportul este suspendat, pentru că noi suntem în dezacord asupra numitor elemente şi asupra modului în care se efectuează procesul”, a declarat Nebenzia, fără să precizeze care sunt punctele respective.

Potrivit unei surse diplomatice, care s-a exprimat sub protecţia anonimatului, Rusia le reproşează experţilor că menţionează în document faptul că Coreea de Nord şi-a depăşit în 2018 cota de importuri de petrol stabilită printr-o rezoluţie de sancţionare adoptată în 2017.

Statele Unite au reclamat, în zadar, în iulie, oprirea tuturor exporturilor de petrol către Coreea de Nord, afirmând - cu fotografii satelitare drept dovadă şi printr-o savantă estimare a tonajului navelor prinse în flagrant delict - că transbordări ilegale în ape internaţionale au permis Phenianului să importe mai mult petrol decât a autorizat ONU.

În birocraţia de la ONU, raporturile realizate de experţi ONU sunt transmise Comitetului sancţiunilor însărcinat cu cutare sau cutare ţară. Cei 15 membri ai celei mai înalte instanţe ONU fac parte din acest Comitet care, după examinare, transmit oficial documentul experţilor Consiliului de Securitate spre publicare.

”Mai multe dintre îngrijorările exprimate de noi într-o reuniune a Comitetului sancţiunilor (însărcinat cu Coreea de Nord) nu au fost luate în calcul. De aceea este suspendat raportul pentru moment”, a precizat Vasili Nebenzia.

”SCURGERI”

Ambasadoarea Regatului Unit şi preşedinta în exerciţiu a Consiliului de Securitate în august, Karen Pierce a confirmat că cei 15 ”nu au fost în măsură să rezolve imediat problema” difuzării documentului. ”Noi i-am cerut ambasadorului rus să spună exact ceea ce nu le convine în raport, însă ei nu au fost capabili să o facă”, a precizat ea.

”Vrem, bineînţeles, să ne asigurăm că aceste obiecţii sunt substabţiale şi reale şi nu vexatorii”, a subliniat Karen Pierce. "Trebuie să publicăm acest raport, el trebuie să fie remis membrilor ONU. Consiliul de Securitate este foarte angajat într-o aplicare a sancţiunilor impuse Coreei de Nord şi în publicarea şi aplicarea acestui raport”, a insistat ea.

Raportul experţilor, la care AFP a avut acces la începutul lui august, la fel ca şi alte publicaţii online, subliniază că Coreea de Nord ”nu şi-a oprit programele nuclear şi balistic şi a continuat să sfideze rezoluţiile Consiliului de Securitate printr-o creştere masivă a transferurilor ilicite de produse petroliere pe mare în 2018”.

El relevă totodată încălcări ale unei interdicţii de exportare a cărbune, de fier şi de alte mărfuri nord-coreene care au adus câteva milioane de dolari regimului lui Kim Jong Un. Aceste încălcări au lăsat ultimele sancţiuni ”fără efect”, se arată în document.

”Ne-am exprimat, împreună cu alte delegaţii, îngrijorarea faţă scurgeri (de informaţii) regulate către presă de la Comitetul sancţiunilor însărcinat cu Coreea de Nord”, a declarat Vasili Nebenzia. ”Noi am cerut o anchetă cu privire la originea acestor scurgeri, însă anumiţi membri ai Consiliului nu vor, iar noi vom lucra la acest subiect în mod individual”.

Karen Pierce a recunoscut că ”scurgerea (de informaţii) din documente, când are loc, ar trebui să fie criticată şi deplânsă”.

Noi discuţii informale între membrii Consiliului de Securitate sunt prevăzute în zilele următoare, cu scopul de a debloca situaţia. Preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate al ONU revine, începând de voneri seara, în septembrie, Statelor Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.