Aşezările israeliene din teritoriile palestiniene ocupate s-au extins într-un ritm record şi riscă să elimine orice posibilitate practică de înfiinţare a unui stat palestinian, a declarat vineri înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, conform Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a spus că extinderea coloniilor israeliene a echivalat cu transferul de către Israel a propriei populaţii, despre care a reiterat că este o crimă de război. Administraţia americană Biden a declarat luna trecută că aşezările erau „incompatibile” cu dreptul internaţional după ce Israelul a anunţat noi planuri în acest sens în Cisiordania ocupată.
„Violenţa coloniştilor şi încălcările legate de aşezări au atins noi niveluri şocante şi riscă să elimine orice posibilitate practică de a înfiinţa un stat palestinian viabil”, a spus Turk într-o declaraţie care însoţeşte raportul care va fi prezentat Consiliului pentru Drepturile Omului de la Geneva la sfârşitul lunii martie. .
Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property
Misiunea diplomatică a Israelului la Geneva a apreciat că raportul ar fi trebuit să includă moartea a 36 de israelieni în 2023. „Drepturile omului sunt universale, totuşi victimele israeliene ale terorismului palestinian sunt ignorate de Oficiu (al Înaltului Comisar) în repetate rânduri”, a transmis misiunea într-o declaraţie.
Raportul ONU de 16 pagini, bazat pe propria monitorizare, precum şi pe alte surse, a documentat 24.300 de noi unităţi de locuinţe israeliene în Cisiordania ocupată pe o perioadă de un an, până la sfârşitul lunii octombrie 2023, despre care a susţinut că a fost cea mai mare înregistrată. de când monitorizarea a început în 2017.
De asemenea, a mai spus că a existat o creştere dramatică a intensităţii, severităţii şi regularităţii atât a violenţei coloniştilor israelieni, cât şi a statului împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată, în special după atacurile mortale ale Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.
De atunci, peste 400 de palestinieni au fost ucişi de forţele de securitate israeliene sau de colonişti, se arată în comunicat.
Raportul lui Turk a remarcat că politicile guvernului Israelului, care este cel mai de dreapta din istoria ţării şi include naţionalişti religioşi cu legături strânse cu coloniştii, păreau aliniate într-o „măsură fără precedent” cu obiectivele mişcării coloniştilor israelieni.
Documentul a documentat cazuri de colonişti care poartă complet sau parţial uniforme armatei israeliene complet şi puşti ale armatei în timp ce hărţuiau sau atacau palestinieni.
Războiul din Gaza, care durează de cinci luni, a pus un accent din nou pe o soluţie cu două state la conflictul israeliano-palestinian, aşa cum era prevăzut de acordurile de la Oslo de la începutul anilor 1990.
Dar s-au înregistrat puţine progrese în obţinerea statutului palestinian de atunci, extinderea aşezărilor fiind unul dintre obstacole.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.