Jurnalistul Reuters Issam Abdallah a fost ucis în data de 13 octombrie, în sudul Libanului, într-un atac "ţintit" din direcţia frontierei israeliene, a anunţat duminică organizaţia Reporteri fără frontiere (RSF), pe baza concluziilor preliminare ale anchetei sale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Potrivit analizei balistice efectuate de RSF, împuşcăturile au venit dinspre est de locul în care se aflau jurnaliştii; din direcţia frontierei israeliene", a precizat RSF. "Două tiruri în acelaşi loc, într-un interval de timp atât de scurt (puţin peste 30 de secunde), din aceeaşi direcţie, indică în mod clar o ţintire precisă".

Raportul RSF nu a concluzionat cine a lansat lovitura împotriva jurnaliştilor şi nici nu a furnizat analiza care a stat la bază.

Forţele de Apărare ale Israelului nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la concluziile RSF. Armata a declarat că nu vizează în mod deliberat jurnaliştii şi că investighează incidentul din 13 octombrie.

Într-un comunicat, Reuters a precizat: "Analizăm concluzia preliminară la care a ajuns Reporteri fără frontiere (RSF), care a constatat că Issam Abdallah şi alţi jurnalişti din Alma el-Chaab par să fi fost atacaţi în mod deliberat din direcţia Israelului la 13 octombrie. Reiterăm apelul nostru către autorităţile israeliene de a efectua o anchetă rapidă, completă şi transparentă cu privire la cele întâmplate. Şi facem apel la toate celelalte autorităţi care deţin informaţii despre incident să le furnizeze. Vom continua să luptăm pentru drepturile tuturor jurnaliştilor de a relata ştiri de interes public, fără a fi hărţuiţi sau răniţi, oriunde s-ar afla."

Abdallah a fost ucis în data de 13 octombrie, în timp ce lucra împreună cu alţi şase jurnalişti în apropierea satului Alma al-Shaab, în apropiere de graniţa israeliană, unde armata israeliană şi miliţia libaneză Hezbollah au avut loc schimburi de focuri.

RSF a precizat că primele sale concluzii se bazează pe ceea ce a descris ca fiind "o analiză amănunţită a mărturiilor martorilor oculari, a înregistrărilor video şi a expertizei balistice". Investigaţia continuă, se menţionează în raport.

"Este puţin probabil ca jurnaliştii să fi fost confundaţi cu combatanţii, mai ales că nu se ascundeau: pentru a avea un câmp vizual clar, ei se aflau la vedere de mai bine de o oră, pe vârful unui deal", se arată în raport. "Ei purtau căşti şi veste antiglonţ pe care scria "presă"."

Întrebat de ce a publicat concluziile preliminare şi un videoclip de şase minute care le însoţeşte, în loc să aştepte până la încheierea anchetei, şeful biroului pentru Orientul Mijlociu, Jonathan Dagher, a declarat "Suntem siguri de constatările noastre în acest stadiu şi am dorit ca publicul să le cunoască. Există şi alte elemente pe care nu am putut încă să le confirmăm". El nu a oferit mai multe detalii.

Armata şi guvernul libanez au acuzat Israelul pentru moartea lui Abdallah. O sursă militară libaneză a declarat pentru Reuters că această afirmaţie este susţinută de o evaluare tehnică la faţa locului efectuată după atac.

Abdallah era împreună cu alţi doi jurnalişti Reuters, Maher Nazeh şi Thaer Al-Sudani, precum şi cu jurnalişti de la grupurile media Al Jazeera şi Agence France-Presse, atunci când a fost ucis.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.