Poliţia cehă a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva unei manifestaţii violente, la Praga, împotriva măsurilor luate de Guvern pentru a contracara pandemia covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Câteva mii de manifestanţi, inclusiv suporteri ai unor echipe de fotbal, s-au adunat duminică la Praga pentru a cere demisia ministrului Sănătăţii Roman Prymula, responsabilul acestor măsuri.

Manifestaţia a luat o întorsătură violentă după ce poliţia a început să disperseze mulţimea, numărul manifstanţiilor fiind cu mult mai mare decât cel autorizat la adunări.

”Participanţii au atacat poliţia fără niciun motiv”, a declarat presei şeful Poliţiei din Paraga Tomas Lerch, iar un alt reprezentant al poliţiei i-a acuzat pe ”suporterii radicali”.

”Am folosit tunuri cu apă, gaze lacrimogene şi petarde”, a anunţat Lerch, precizând că aproximativ 20 de poliţişti au fost răniţi.

Serviciile de urgenţă au anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că au acordat îngrijiri unui număr de nouă persoane şi au internat la spital patru răniţi.

Înaintea adunării, poliţia a reţint 50 de persoane şi a confiscat focuri de artificii, bastoane telescopice, arme metalice de lovit cu pumnul şi arme de foc.

Cehia a înregistrat vineri un număr-record de 11.105 de noi contaminări într-o singură zi. Duminică, bilanţul se ridica la 170.000 de contaminări şi peste 1.400 de morţi din cauza covid-19.

Adunarae a fost organizată de asociaţia HON, însă suporterii echipelor de fotbal au reprezentat o parte importantă a mulţimii.

Ministrul Sănătăţii ”nu admite nicio opoziţie. Cum îndrăznesc ei aşa ceva? Cu cine cred ei că vorbesc? Noi nu suntem oi, suntem oameni normali”, a declarat pentru AFP Vlasta Ciencialova, o manifestantă care a venit la Praga din estul ţării.

Prymula i-a condamnat pe manifestanţi, pe care i-a acuzat de ”dispreţ faţă de munca personalului medical”.

”Ca rezultat, presupun că vom avea sute de infectpri noi”, şi-a exprimat ministrul indignarea.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.