Premierul spaniol Mariano Rajoy aşteaptă ca o ”nouă eră, bazată pe dialog”, să înceapă în Catalonia, în urma alegerilor regionale care au relevat o polarizare puternică între catalanii care susţin şi cei care se opun independenţei, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rajoy a convocat alegerile de joi, după ce a demis Guvernul separatist, cu speranţa de a opri mişcarea de secesiune.

Însă un bloc de trei partide separatiste şi-a menţinut majoritatea în Legislativul catalan.

Rajoy a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că scrutinul, în urma căruia Partidul Ciudadanos a obţinut cel mai mare număr de voturi, arată o diversitate de opinii în Catalonia, care obligă noul Guvern regional să se spună legii.

El a anunţat că va discuta cu noi lideri ai regiunii atât timp cât aceştia nu încalcă Constituţia.

Guvernul anterior a organizat un referendum pe care justiţia spaniolă l-a declarat neconstituţional.

Tot vineri, Marta Rovira, o reprezentantă a Partidului Republican (ERC) a îndemnat autorităţile spaniole să accepte rezultatul prin care separatiştii au obţinut majoritatea în Parlamentul regional.

”Republica (catalană) a învins din nou în alegeri”, a declarat Rovira pentru presă la Barcelona.

Rajoy ”trebuie să accepte dialogul cu preşedintele Puigdemont şi vicepreşedintele Junqueras”, a îndemnat ea, fără să precizeze dacă partidul ei îl susţine pe Puigdemont, a cărui listă a obţinut mai multe voturi decât ERC.

El ”trebuie să pună capăt acestui exil şi (acestor) încarcerări nedrepte”, a mai îndemnat ea.

Pe de altă parte, Guvernul german a îndemnat vineri ca orice nou guvern catalan să respecte Constituţia spaniolă şi a subliniat că consideră viitorul regiunii spaniole o problemă internă a Spaniei.

Alegerile regionale de joi le-au dat partidelor separatiste o nouă majoritate în Legislativ, impulsionându-le astfel efortul către independenţă, pe care partenerii europeni ai Madridului nu-l susţine, în contextul în care legea fundamentală spaniolă interzice secesiunea.

Berlinul speră ca parlamentarii regionali să ”depăşească actualele disensiuni din societatea catalană şi să construiască un viitor comun împreună cu toate forţele politice din Spania”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Guvernului german, Ulrike Demmer.

Ea i-a îndemnat pe politicienii spanioli ”să folosească toate oportunităţile de dialog şi dezescaladare”.

”Aceasta este o problemă spaniolă internă, care este necesar să fie soluţionată în cadrul legii spaniole şi ordinii constituţionale a Spaniei”, a subliniat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.