Rachete ruseşti au lovit vineri portul Pivdenni din regiunea Odesa din sudul Ucrainei, distrugând depozitele de cereale şi produse alimentare, au declarat preşedintele Volodimir Zelenski şi alţi oficiali, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”... au lovit portul maritim Pivdenni. Mai multe rachete au lovit facilităţi portuare, nu numai ucrainene, ci şi din Singapore”, a spus Zelenski într-o adresă virtuală adresată Consiliului NATO-Ucraina.

Ministerul Ucrainei pentru Restaurare, într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram, a declarat că atacul ”a distrus depozitele şi bunurile agricole care erau destinate exportului în Asia şi Africa”.

Guvernatorul regional a declarat că o persoană a fost rănită în atac, în timp ce comandamentul militar din sudul Ucrainei a spus că atacul a stârnit incendii.

Canalele locale Telegram au distribuit videoclipuri cu fum negru puternic care se ridică de la locul atacului.

Zelenski, într-o postare ulterioară pe X, a spus că atacul ”a făcut parte dintr-o strategie deliberată a Rusiei” de a dăuna Ucrainei şi ţărilor care se bazează pe exporturile sale alimentare.

”Dragi parteneri din Sudul Global, aceasta este adevărata atitudine a Rusiei faţă de voi, securitatea alimentară şi bunăstarea voastră. Rusia este dispusă să facă rău oamenilor din ţările voastre pentru a-şi atinge scopul nebunesc de a ne distruge ţara cu orice preţ”, a scris el.

Ucraina a făcut apel de luni de zile la ţările în care Rusia are mai multe contacte de lungă durată -- în Africa, America Latină şi Asia -- pentru un sprijin mai mare pentru poziţia Kievului.

Infrastructura portuară a Ucrainei a suferit frecvent atacuri ruseşti de când Rusia s-a retras vara trecută dintr-un acord intermediat de ONU care a garantat transporturi sigure de cereale ucrainene. Kievul şi-a stabilit de atunci propriul coridor maritim pentru transporturi.

De asemenea, Rusia şi-a intensificat recent utilizarea rachetelor balistice mai greu de interceptat, pentru a lovi regiunile sudice ale Ucrainei. Săptămâna trecută, firma naţională de căi ferate a Ucrainei a impus o interdicţie a livrărilor către marele port Ciornomorsk, situat tot în regiunea Odesa.

Presa a relatat că atacurile ruseşti ar putea să fi deteriorat şinele de cale ferată către terminalele de cereale ale portului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.