Racheta care a ucis două persoane în noiembrie, la un depozit de cereale în sudul Poloniei, a fost trasă de către ucraineni, stabilesc experţi polonezi, potrivit unor surse citate de cotidianul polonez Rzeczpospolita, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această expliozie a rachetei în Polonia, un stat membru NATO, a alimentat temeri cu privire la faptul că Războiul din Ucraina se poate extinde şi declanşa Articolul 5 privind apărarea colectivă, însă atât Varşovia, cât şi NATO anunţau la acea vreme că estimau că era vorba despre o rachetă ucraineană ”rătăcită”, potolind aceste temeri.

Surse la curent cu ancheta declară Rzeczpospolita că Polonia a stabilit că această rachetă, care a căzut în satul Przewodow, era o rachetă antiaeriană de tip S-300 5-W-55 şi că a fost trasă de pe teritoriul Ucrainei.

”Această rachetă are o trază de acţiune de 75 până la 90 de kilometri”, declară această sursă ziarului polonez.

”La acea vreme, poziţii ruseşti se aflau într-un loc din care rachete ruseşti puteau atinge Przewodow”, scrie ziarul.

Ucraina a negat atunci că vreo rachetă ucraineană a căzut în Polonia.

Rzeczpospolita scrie că Kievul nu a pus la dispoziţia anchetatorilor polonezi nicio informaţie.

Procuratura poloneză a primit raportul experţilor, însă nu-l prezintă public, deoarece este ”confidenţial”, declară ziarului un purtător de cuvânt al parchetului, Lukasz Lapczynski.

Reuters scrie că a contactat pe e-mail atât parchetul, cât şi pe Lapczynski, dar că aceştia nu i-au răspuns.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.