Propunerea Qatarului să găzduiască prima rundă a negocierilor între talibani şi Guverul afgan, în urma încheierii unui schimb de deţinuţi, întruneşte ”consensul”, a anunţat şeful diplomaţiei afgane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Negocieri între cele două părţi erau prevăzute iniţial la 10 martie, însă au fost amânate în mai multe rânduri, din cauza continuărilor confruntîrilor armate şi întârzierii unui schimb de deţinuţi.

”Există un consens ca începutul negocierilor să aibă loc în Qatar”, a anunţat joi ministrul afgan de Externe Mohammad Hanif Atmar.

Atmar a precizat că 12 ţări au propus să găzduiască negocierile de pace, inclusiv Qatarul Iranul, Indonezia, Japonia, Norvegia şi Turcia.

Statele Unite şi talibanii au semnat la sfârşitul lui februarie un acord istoric, la Doha, în Qatar, care deschide calea unei retrageri totale a trupelor americane, după 18 ani de război, şi unor negocieri de pace interafgane fără precedent.

Organizarea acestor negocieri de pace depinde de un vast schimb de deţinuţi. Preşedintele afgan Ashraf Ghani a promis săelibereze în total 5.000 de deţinuţi talibani în schimbul eliberării a 1.000 de membri ai forţelor afgane de securitate deţinuţi de insurgenţi, aşa cum prevede acordul americano-taliban de la Doha, neratificat de Kabul.

Până în prezent, autorităţile afgane au eliberat aproape 4.400 de deţinuţi talibani, a anunţat ministrul, care a catalogat acest rezultat drept un ”progres semnificativ”.

”Talibanii trebuie să dea de-acum dovadă de bunăvoinţă în vederea începerii negocierilor interafgane”, a îndemnat el. ”Altfel, ei vor fi consideraţi responsabili de moartea altor sute de afgani (...), în afara celor din cauza corona(virusului), pânnă să fie stabilită o dată a discuţiilor”.

Afganistanul, care întâmpină dificultăţi în a îndigui pandemia de covid-19, înregistrează peste 35.000 de contaminări cu noul cronavirus şi aproximativ 1.000 de morţi din cauza covid-19.

Washingtonul s-a angajat la o retragere a trupelor străine din Afganistan - până la jumătatea lui 2021 -, în schimbul unor garanţii din partea talibanilor şi lansării unui dialog de pace.

Talibanii s-au declarat în mai multe rânduri ”angajaţi” să respecte prevederile acestui text, însă impută cu regularitate Guvernului afgan faptul că negocierile nu au fst lansate, pe care îl acuză că nu a eliberat sufieint de rapid deţinuţii talibani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.