Qatarul cere talibanilor să se angajeze în lupta împotriva ”terorismului” şi să formeze un guvern ”inclusiv” după retragerea americanilor din Afganistan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am subliniat importanţa cooperării în lupta împotriva terorismului (...) şi importanţa cooperării talibanilor în acest domeniu”, a anunţat marţi, la Doha, ministrul de Externe al Qatarului, Mohammed bin Abderrahman Al-Thani.

Qatarul a jucat un rol de mediator în procesul de pace dintre Guvernul afgan şi talibani, înainte ca mişcarea teroristă islamistă să preia puterea în Afganistan, la 15 august.

”Este rolul nostru dintotdeauna de a-i îndemna să formeze un guvern inclusiv, care să cuprindă toate părţile şi să nu excludă niciuna”, a subliniat ministrul.

”În cursul negocierilor noastre cu talibanii, nu a existat niciun răspuns - pozitiv sau negativ. Qatarul va continua să deschidă canale de comunicare cu toate părţile din Afganistan şi sperăm să obţinem un consens naţional”, a adăugat Al-Thani.

”Dacă începem să punem condiţii şi să oprim dialogul, acest lucru va crea un vid. Iar întrebarea este cine va acoperi acest vid”, a subliniat el.

”Încurajăm alte ţări să continue dialogul”, a insiatat ministrul.

Talibanii şi-au sărbătorit marţi victoria în Afganistan, după plecarea în noaptea de luni spre marţi a ultimilor militari americani - care a pus capăt unui război devastator de 20 de ani şi care deschide un nou capitol plin de incertitudini pentru ţară.

Focuri de armă au fost trase la Kabul pentru a saluta anunţul retragerii finale a armatei americane, considerată de către talibani drept un succes ”istoric”.

GERMANIA VREA SĂEVITE O ”CATASTROFĂ UMANITARĂ”

Şeful diplomaţiei germane Heiko Maas a estimat, la rândul său, că ”nu există absolut nicio alternativă” la negocieri cu talibanii.

”Noi nu privim problemele recunoaşterii formale (a noului regim afgan), ci vrem să rezolvăm problemele care există”, a subliniat Maas, care a evocat poporul afgan, cetăţenii germani care se află în continuare în această ţară şiafganii care au muncit pentru organizaţii germane.

”Nu putem absolut deloc să ne permitem să avem o instabilitate în Afganistan. Acest lucru ar ajuta terorismul şi ar avea un uriaş impact negativ asupra ţărilor vecine”, a continuat el, evocând, la fel ca multe capitale occidentale, faptul că talibanii ”vor fi judecaţi nu doar după vorbe, ci şi după fapte”.

Maas a ami anaunţat că germania este pregătită să furnizeze un ajutor umanitar Afganistanului, pentru a evita o ”catastrofă umanitrară” în iarnă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.