Liderul rus Vladimir Putin s-a întâlnit luni cu directorul general al companiei de stat Rostec, Serghei Cemezov, căruia i-a spus că este "necesar să se mărească rata de producţie a celor mai recente tipuri de arme", în condiţiile în care Ucraina susţine, la rândul ei, că numai săptămâna trecută forţele ruse au folosit aproape jumătate de milion de muniţii de-a lungul frontului de est, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Putin şi directorul Rostec au vorbit despre lipsa de personal calificat, dar şi despre creşterea rapidă a salariilor în rândul industriei militare a ţării, potrivit unui fragment al discuţiei transcris pe site-ul Kremlinului.

Cemezov a declarat că Rostec, gigantul de stat de înaltă tehnologie, încearcă să găsească suficient personal cu înaltă calificare. "Numărul nostru mediu (de personal) este de 592.000 de persoane. Din păcate, încă nu avem suficienţi oameni. În acest an va trebui să ocupăm urgent 23.000 de posturi vacante, vom recruta - este vorba de specialişti cu înaltă calificare, desigur", i-a spus Cemezov lui Putin.

De asemenea, el a vorbit despre creşterea salariilor la întreprinderile companiei din domeniul apărării, o creştere care a fost de 17,2% anul trecut, deoarece multe fabrici au lucrat "şi în weekend, şi în zilele de sărbătoare, şi noaptea, iar aceste zile sunt plătite, bineînţeles, cu sporuri".

"Îndeplinirea comenzii de stat pentru apărare pentru anul trecut, 2022, a fost de 99,5%. Această cifră este destul de mare. Am crescut volumul de producţie pentru toate tipurile de produse militare, care sunt utilizate masiv astăzi în operaţiunea militară specială", i-a spus Cemezov lui Putin.

La rândul său, Putin i-a spus că Rostec trebuie să crească producţia de drone. "Atât Kub, cât şi Lancet (două tipuri de vehicule fără pilot - n.r.) s-au dovedit foarte eficiente: în primul rând, lovitura este puternică, orice echipament, inclusiv cel de fabricaţie străină, nu numai că arde, dar şi explodează", a spus Putin. Este necesar să crească şi mai mult producţia de drone "Kub" şi "Lancet", a punctat el.

CUM SE VĂD LUCRURILE DE PARTEA UCRAINEANĂ

Forţele ruse au folosit aproape 500.000 de muniţii numai în ultima săptămână pe frontul de est, a declarat, pe de altă parte, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, care a descris situaţia ca fiind "extrem de dificilă şi tensionată". Hannah Maliar a declarat pe YouTube că au avut loc "asalturi nesfârşite" din partea ruşilor, cu peste 9.000 de cazuri de bombardamente, faţă de aproximativ 8.000 în săptămâna precedentă. "Este vorba de bombardamente continue de artilerie, prin care trebuie să treacă soldaţii noştri. Inamicul a risipit aproape o jumătate de milion de muniţii în est doar săptămâna trecută", a declarat Maliar.

Forţele ruseşti au executat mai multe atacuri pe fronturile din Doneţk şi Luhansk, descriind liniile de front din est ca fiind epicentrul ostilităţilor.

Maliar a declarat că direcţia Kupiansk din regiunea Harkov a fost "probabil cea mai fierbinte" , iarforţele ruseşti încercau să recupereze poziţiile pe care le-au pierdut în toamna anului trecut. "Au un astfel de plan - vor să ia înapoi teritoriile pe care le-au pierdut în regiunea Harkov", a declarat Maliar.

Dar ea a dat asigurări că eforturile repetate ale Rusiei de a străpunge apărarea ucraineană nu au avut succes.

De asemenea, au avut loc confruntări intense în zonele împădurite de la est de Lîman, iar ruşii au încercat "cu disperare" să încerce să înconjoare Avdiivka, dar nu au reuşit, potrivit lui Maliar.

Ea a mai declarat că forţele ruseşti riscă să-şi piardă soldaţii în "lupte de stradă" în acele zone şi nu riscă să meargă acolo pentru că nu pot avansa.

Pe de altă parte, şi forţele armate ale Ucrainei pe principalele direcţii de ofensivă din sud, Melitopol şi Berdiansk, s-au confruntat săptămâna trecută cu poziţii destul de dificile. Maliar a declarat că forţele ruseşti "minau poziţii" în ceea ce ar putea fi planuri pentru o ofensivă.

Comandantul forţelor ucrainene din sud, Oleksandr Tarnavski, a declarat duminică seara că forţele ruse au atacat poziţiile ucrainene de 21 de ori şi au efectuat 608 bombardamente în decurs de o zi. El a precizat că artileria ucraineană a efectuat 1.344 de misiuni de tragere în aceeaşi perioadă şi a distrus 21 de unităţi de echipament militar inamic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.