Când a decis să intre în război cu Ucraina, Vladimir Putin "şi-a scurtat în mod clar timpul la putere", afirmă Leonid Volkov, un prieten apropiat al lui Alexei Navalnîi, principalul opozant al preşedintelui rus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Putin a redus în mod clar probabilitatea scenariului conform căruia rămâne la Kremlin până la moarte...aşa cum plănuise”, a spus el, într-un interviu acordat AFP, în marja Summit-ului de la Geneva pentru Drepturile Omului şi Democraţie.

Pentru opozant, preşedintele rus "a făcut o eroare de calcul" lansând trupele sale împotriva ţării vecine pe 24 februarie, iar această invazie este sortită eşecului.

Leonid Volkov recunoaşte că "Putin reuşeşte bine să-şi vândă propaganda” şi să justifice invazia în ochii populaţiei ruse care nu are altă sursă de informare decât televiziunea de stat. Dar, spune el, elitele ruse "nu se împacă deloc cu dezastrul economic, cu pierderile (umane), cu restricţiile şi cu sancţiunile. Vor începe să se gândească la o schimbare de regim sau la o schimbare de sistem”.

Comunitatea internaţională "ar trebui să ajungă la apropiaţii lui Putin şi să le ofere garanţii de securitate dacă decid să-l abandoneze”, sfătuieşte acest informatician, care a fost nevoit să părăsească Rusia, în timp ce Alexei Navalnîi a fost condamnat la nouă ani de detenţie.

Leonid Volkov era şeful reţelei regionale a organizaţiei lui Navalnîi înante de interzicerea acesteia, în iunie 2021, acuzată de ”extremism”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.