Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat joi o lege care prevede pedepsirea dură - cu doi până la şapte ani de închisoare - a îndemnurlor la acţiune împotriva securităţii Rusiei, în tmp ce Moscova reprimă vocile care se opun ofensivei militare în Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea prevede pedepse cu închisoarea de până la cinci ani în cazurl unor îndemnuri difuzate de presă şi de până la şapte ani în cazul în care sunt făcute în grup organizat.

El a promulgat de asemenea un text care înăspreşte restricţii impuse persoanelor şi organizaţiilor desemnate ”agenţi străini” - un statut pe care-l foloseşte în reprimarea criticilor Kremlinului.

Altă măsură prevede pedepseşte - cu până la 20 de ani de închisoare - orice cetăţean rus care participă la un conflict într-o ţară străină contrar intereselor Rusiei.

Putin a prmulgat, de asemenea, un text care prevede amendarea şi pedepsirea cu închisoarea de până la lapte ani a oricărui deţinător de secrete de stat care se duce în străinătate fără o autorizaţie prealabilă.

Aceste texte fac parte dintr-o ”baterie” de dispoziţii adoptate în ultimele săptămâni de către Parlamentul rus şi care aveau nevoie să fie promulgate pentru a intra în vigoare.

De la începutul invaziei şi ofensivei ruse în Ucraina, la 24 februarie, autorităţile ruse au consolidat reprimarea vocilor critice ale puterii, blocând presa independentă şi reţele de socializare.

Legislaţia prevede de-acum pedepsirea dură cu închisoarea a oricărei forme de critici care pătează imaginea armatei ruse.

Mai mulţi ruşi - opozanţii Ilia Iaşin şi Vladimir Kara-Murza, dar şi simpli cetăţeni - au fost încarceraţi din aceste motive, în aşteptarea unor procese.

Un ales municipal de la Moscova, Aleksei Gorinov, a fost condamnat săptămâna trecută la şapte ani de închsoare, din cauză că a denunţat invazia Ucrainei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.