Preşedintele rus Vladimir Putin probabil că nu a ordonat asasinarea opozantului politic Aleksei Navalnîi, dezvăluie sâmbătă cotidianul de afaceri The Wall Street Journal (WSJ), care citează surse apropiate agenţiilor americane de informaţii, care nu exclud însă responsabilitatea liderului rus în această moarte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest lucru ”adânceşte misterul care înconjoară moartea disidentului în gulagul Arcticii”, scrie WSJ.

Principalul opozant al liderului de la Kremlin, încarcerat în regiunea arctică Iamal-Neneţia, a murit în detenţie la 16 februarie, la vârsta de 47 de ani, în Colonia IK-3, situată la 60 de kilometri de Cercular Polar Acrtic.

Moartea deţinutului a avut loc în timp ce Rusia, vizată de sanţciuni din cauza Războiului din Ucraina, negocia un schimb de deţinuţi cu Occidentul.

Moartea lui Aleksei Navalnîi a fost condamnată ferm de către preşedntele american Joe Biden şi comunitatea internaţională, care l-au arătat cu degetul pe Vladimir Putin ca principal instigator al morţii opozantului rus.

Susţinătorii săi, classaţi de către autorităţile ruse drept ”extremişti”, l-au acuzat atunci pe Vladimir Putin de comandarea asasinării acestuia şi au anunţat că vor aduce probe în susţinerea acestor acuzaţii.

Kremlinul dezminte orice implicare a statului rus în acest deces.

Vladimir Putin a catalogat luna trecută drept ”tristă” dispariţia lui Aleksei Navalnîi şi a anunţat că acceptase principiul unui schimb de deţinuţi în care era implicat şi opozantul său politic, înainte de moartea acestuia în detenţie.

Maria Pevcih, o apropiată a lui Aleksei Navalnîi, dezvăluia în februarie că opozantul era pe punctul de a fi eliberat într-un schimb de deţinuţi, cu condiţia să nu mai revină niciodată în Rusia.

The Wall Street Journal, care citează surse anonime apropiate dosarului, dezvăluie sâmbătă că agenţiile americane de informaţii au ajuns la concluzia că Vladimir Putin probabil nu a ordonat asasinarea lui Alekei Navalnîi ”în tabere de deţinuţi în februarie”.

INFORMAŢIII CLASIFICATE

Ziarul scrie că Washingtonul nu l-a exonerat, cu toate acestea, pe preşedintele rus de orice responsabilitate în moartea lui Aleksei Navalnîi.

WSJ scrie că Statele Unite consideră că Aleksei Navalnîi era ţinta autortiţilor ruse de ani de zile, că a fost încarcerat pe baza unor acuzaţii percepute de Occident ca motivate politic şi că acesta acesta a fost otrăvvit în 2020 cu un agent neurotoxic de tip noviciok.

Kremlinul dezminte orice implicare a statului rus în această otrăvire.

WSJ citează surse care declară că această concluzie a fost ”larg acceptată în interiorul comunităţii de informaţii şi împărtăşită de mai multe agenţii, inclusiv CIA (Central Intelligence Agency, Agenţia centrală americană de Informaţii), Biroul Directoarei Informaţiilor Naţionale (ODNI) şi Divizia de informaţii a Departamentului de Stat”.

Concluziile americane au la bază mai multe informaţii, unele clasificate, şi analiza datelor publice, scrie ziarul.

ANALIZĂ NEÎMPĂRTĂŞITĂ DE APROPIAŢII LUI NAVALNÎI

Această analiză nu este împărtăşită de apropiaţii lui Aleksei Navalnîi, care o cataloghează drept ”naivă”.

Cei care afirmă că Vladimir Putin nu era la curent ”nu în înţeleg, evident, nimic din funcţionarea Rusiei azi”, declară WSJ Leonid Volkov, un vechi aliat al lui Aleksei Navalnîi.

”Ideea că Putin nu a fost informat şi nu a aprobat asasinarea lui Navalnîi este ridicolă”, consideră el.

Directorul Institutului Polonez de Afaceri Internaţionale de la Varşovia, Slawomir Dębsk, împărtăşeşte aceste îndoieli.

”Navalnîi era un deţinut de mare valoare din punct de vedere politic, iar toată lumea ştie că Putin era implicat personal în soarta acestuia. Şansele unei asemenea morţi involuntare sunt slabe”, consideră el.

Care sunt fundamentlee acestei evaluări americane?

”Ele au la bază o serie de informaţii, inclusiv anumite informaţii clasificate şi o analiză a faptelor publice”, scrie WSJ, de exemplu despre impactul morţii opozantului şi cum aceasta a ”eclipsat realegerea lui Vladimir Putin”, declară rusele citate de ziarul american.

Aceste surse nu spun însă cum evaluează Guvernul american această moarte.

ZONE DE UMBRĂ

La 16 februarie, Administraţia Peniteciară rusă anunţa într-un comunicat că Aleksei Navalnîi şi-a pierdut cunoştinţa după o plimbare în colonia penitenciară în care-şi ispăşea pedeapsa.

Aleksei Navalnîi ”s-a simţit rău după o plimbare şi şi-a pierdut aproape imediat cunoştinţa”.

Salvatori au încercat să-l reanime timp de o jumătate de oră, după care au constat decesul la ora (locală) 14.17.

Cu o zi înainte, la 15 februarie, opozantul a participat printr-o legătură video, din închisoare, la una dintre numeroasele sale audieri judiciare.

Potrivit canalului pe Telegram al Sota Vision, de la care un corespondent a asistat la audieri, Aleksei Navalnîi era ”treaz, sănătos şi bucuros”. El apare râzând în această înregistrare video.

Cu o săptămâna înaintea morţii lui Aleksei Navalnîi, preşedintele Statelor Unite Joe Biden şi cancelarul german Olaf Scholz au deschis negocieri în vederea unui shimb de deţinuţi prin care Aleksei Navalnîi ar fi urmat să fie eliberat, dar şi alţi americani deţinuţi în Rusia, jurnalistul Evan Gershkovich şi fostul puşcaş marin Paul Whelan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.