Preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat luni la un acces ”fără oprelişti” al ajutorului umanitar în Fâşia Gaza, bombardată intensiv de către armata israeliană, într-o convorbire la telefon cu omologul său israelian Luiz Inacio Lula da Silva, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Importanţa fundamentală a unui armistiţiu rapid, al evacuării cetăţenilor străini din Fâşia Gaza şi unui acces fără oprelişti a ajutorului umanitar în enclavă au fost subliniate” în această convorbire telefonică între cei doi lideri, anunţă într-un comunicat Kremlinul.

Pe de altă parte, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov consideră că o consolidare militară americană în Orientul Apropiat prezintă riscul unei ”escaladări” a războiului dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza.

Cu cât mai multe măsuri proactive de acest tip ia un stat, cu atât atât creşte riscul, pericolul unei escaladări a conflictului”, a declarat el la o reuniune diplomatică, la Teheran, referindu-se la trimiterea de către Statele Unite a unor nave de război în Orientul Apropiat.

Şefii diplomaţiilor din Iran, Rusia şi Turcia au îndemnat luni, la această reuniune, la o oprire ”imediată” a ”vizării civililor nevonovaţi” din Fâşia Gaza, o enclavă bombardată intensiv de israel ca represalii faţă de un atac fără precedent al Hamas în Israel la 7 octombrie.

Reuniţi la Teheran pentru a discuta despre situaţia din Caucaz, miniştrii de Externe ai Iranului, Rusiei, Turciei, Armeniei şi Azerbaidjanului au discutat şi despre ”situaţia din Fâşia Gaza”.

”Ei au subliniat necsitatea unei încetări imediate a vizării civililor nevinovaţi”, se arată într-un comunicat comun, publicat la finalul reuniunii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.