Preşedintele rus Vladimir Putin a inaugurat luni o cale ferată care asigură o legătură între Crimeea şi Rusia continentală, după ce Moscova a anexat peninsula în 2014, relatează L'Express.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este un eveniment agreabil şi foarte important pentru Crimeea, pentru sudul Rusiei şi pentru toată ţara noastră”, s-a felicitat Putin în cadrul ceremoniei de inaugurare.

Calea ferată se află pe podul care asigură legătura între Peninsula Kerci, în Crimeea, şi Peninsula Taman, în sudul Rusiei.

Vladimir Putin a efectuat prima traversare - cu o lungime de 19 kilometri - în cabina unei locomotive, alături de conductor.

Partea rutieră a podului a fost inaugurată în mai 2019.

Putin a efectuat atunci traversarea la volanul unui camion portocaliu, în fruntea unei coloane de zece vehicule.

Construcţia căii feroviare a fost lansată în februarie 2016 şi a fost încredinţată miliardarului Arkadi Rotenberg, un partener de judo al lui Putin.

Trenurile care urmează să asigure de-acum legături între Moscova şi Sankt Petersburg cu Simferopol, capitala Crimeei, urmează să transporte 14 milioane de pasageri în 2020.

Primul tren a plecat de la Sankt Petersburg luni.

Călătoria durează 43 de ore şi jumătate.

Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014, în urma unei referendum de ”alipire”,denunţat de Kiev şi Occident.

Această anexare a fost urmată de un război între forţele ucrainene şi separatişti proruşi, în estul Ucrainei, aflat în curs, soldat cu peste 13.000 de morţi.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.