Deputaţii ruşi au adoptat marţi, în a doua lectură, un amendament la Codul Penal, iniţiat de preşedintele Vladimir Putin, care facilitează încarcerarea liderilor mafioţi, într-un atac fără precedent al puterii vizând crima organizată, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Rusia are nevoie absolută de această nouă legislaţie, care le va permite forţelor de ordine să termine cu criminalizarea ţării”, a declarat pentru AFP principalul apărător al textului în Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), deputatul Otari Arşba.

Prin acest amendament, ”simplul fapt de a conduce o organizaţie criminală va fi suficient pentru a fi condamnat”, în contextul în care, în prezent, reţinerea capilor mafioţi se soldează în general cu eliberarea acestora, din cauza lipsei unor capete de acuzare care să permită implicarea lor directă în infracţiuni comise de organizaţia acestora.

Toţi deputaţii prezenţi în hemiciclu - 399 de aleşi - au aprobat în unanimitate textul în a doua lectură.

După cea de a treia lectură, prevăzută joi, textul urmează să fie supus aprobării Consiliului federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus), iar apoi să fie promulgat de către Putin.

Textul prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru conducătorii grupărilor criminale, care pot, pur şi simplă, să fie denunţaţi de către alţi criminali sau să mărturisească.

După adoptarea unei legi similare în Georgia, în 2005, zeci de capi mafioţi au părăsit această fostă republică societică şi s-au instalat în Rusia vecină şi în Europa.

Potrivit unor estimări, în Rusia se află în prezent între 200 şi 400 de ”naşi”, în principal originari din Georgia, nişte mafioţi deosebit de puternici în anii '90. Ei au preluat atunci controlul asupra unor întregi sectoare economice, după implozia URSS, în 1991. Această ”epocă de aur” a mafiei ruse s-a încheiat odată cu venirea la putere a lui Vladimir Putin, la sfârşitul lui 1999.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.