Preşedintele rus Vladimir Putin îl prmeşte miercuri la Moscova pe omologul său iranian Ebrahim Raisi, la negocieri cu privire la dosarul nuclear iraian, a anunţat marţi Krmlinul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”O atenţie deosebită va fi acordată implementării unui plan de acţiune global comun cu privire la programul nuclear iranian”, anunţă într-un comunicat preşednţia rusă.

Cei doi lideri urmează să discute despre ”o întreagă serie de probleme legate de cooperarea blaterală, inclusiv implementarea unor proiecte comune în domeniul comercial şi economic şi probleme de actualitate internaţională şi regională”, mai anunţă Kremlinul.

Rusia este, împreună cu Statele Unite, Regatul Unit, China, Franţa şi Germania, una dintre părţile Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

Acest acord prevede o ridicare a unei prţi a sancţiunilor impuse Iranului, în schimbul unei reduceri drastice a ambiţiilor Republicii islamice în sectorul nuclear, plasat sub un control strict al ONU.

Însă, după retragerea unilaterală a Statelor Unite din acord de către Donald Trump, în 2018, Teheranul s-a retras treptat din angajamentele pe care şi le-a asumat prin acord. Statele Unite au reimpus şi multiplicat sancţiuni vizând Iranul.

Negocieri au fost relansate în noiembrie, la Viena, în vederea unei reveniri a Statele Unite în acord şi unei respectări de către Teheran a angajamentelor abandonate.

Rusia s-a declarat vineri ”optimistă” pe tema acestor negocieri internaţionale.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.