Vladimir Putin l-a primit vineri, la Kremlin, pe preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel, care efectuează prima sa vizită la aliatul său rus de când s-a instalat la putere, în aprilie, în contextul în care Statele Unite ameninţă Cuba cu noi sancţiuni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Relaţiile dintre Rusia şi Cuba sunt în mod tradiţional foarte călduroase”, a declarat vineri, pentru presă, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Rusia ”va face tot ceea ce poate” pentru a ”consolida” relaţiile ruso-cubaneze, dădea el asigurări joi.

Fosta Uniune Sovietică a fost mult timp o susţinătoare neclintită - militar şi economic - a Cubei în faţa Statelor Unite, înainte ca implozia sa să provoace o fractură, pe care Moscova şi Havana încearcă în prezent să o umple printr-o apropiere tot mai marcată.

În aprilie, când Miguel Diaz-Canel i-a succedat lui Raul Castro, Putin s-a declarat ”pregătit să coopereze în mod strâns în vederea unei consolidări şi mai puternice a parteneriatului strategic şi unei cooperări constructive în toate domeniile”.

Însoţit de şeful diplomaţiei sale, Bruno Rodriguez, Miguel Diaz-Canel a sosit la Moscova joi seara, într-o vizită de trei zile, după ce Washingtonul a anunţat săptămâna aceasta că vrea să înăsprească sancţiunile impuse Havanei, pe care o acuză că face parte, alături de Venezuela şi Nicaragua, dintr-o ”troika tiraniei”.

El s-a întâlnit vineri dimineaţa cu preşedintele Dumei de Stat (Camera ingerioară a parlamentului rus) Viaceslav Volodin.

”Politica Cubei faţă de Rusia rămâne neschimbată”, a dat asigurări Diaz-Canel în cadrul acestei întâlniri, potrivit agenţiei oficiale ruse Tass.

El era aşteptat la Kremlin vineri după-amiaza, în vederea unor negocieri vizând o consolidare a schimburilor comerciale între Moscova şi Havana şi a legăturilor economice, potrivit lui Peksov.

Cooperarea militară urma să se afle, de asemenea, pe agenda discuţiilor, a precizat el, fără să ofere alte detalii, adăugând că este vorba despre un subiect ”foarte sensibil”.

Potrivit ziarului rus Komersant, Rusia ar putea să acorde Cubei un împrumut în valoare de 50 de milioane de dolari, în vederea achziţionării de armament.

Potrivit agenţiilor ruse de presă, mai multe contracte - între care unul cu privire la o modernizare a căilor ferate cubaneze - ar urma să fie semnate în cadrul vizitei lui Miguel Diaz-Canel în Rusia.

În mai 2016, Diaz-Canel, la acea vreme prim-vicepreşedinte cubanez, a fost primit de Putin la Kremlin.

Fostul preşedinte cubanez Raul Castro a efectuat o vizită în Rusia în 2016, iar Putin s-a dus în Cuba în 2014, când s-a întâlnit cu Fidel Castro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.