Preşedintele Vladimir Putin l-a sunat pe preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi i-a transmis care sunt condiţiile exacte ale Rusiei pentru a ajunge la un acord de pace cu Ucraina. Potrivit lui Ibrahim Kalin, consilierul principal şi purtătorul de cuvânt al preşedintelui Erdogan, condiţiile ruseşti se împart în două categorii, iar prima ”nu ar fi prea dificil de îndeplinit” pentru Ucraina. Pe de altă parte, a doua categorie de condiţii va presupune, cel mai probabil, o întâlnire faţă în faţă între Putin şi Zelenski, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Principala cerinţă din prima categorie este ca Ucraina să accepte neutralitatea şi să nu solicite aderarea la NATO. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pare să fi acceptat aceste condiţii, conform oficialului turc.

Există şi alte condiţii în această categorie care presupun un proces de dezarmare a Ucrainei pentru ca Rusia să fie sigură că statul ucrainean nu reprezintă o ameninţare. De asemenea, Ucraina ar trebui să ofere protecţie limbii ruse şi să aplice procesul de ”denazificare”.

Această cerinţă este profund ofensatoare pentru Zelenski, care este evreu, iar unele dintre rudele sale au murit în Holocaust. Cu toate acestea, Turcia consideră că va fi uşor ca liderul ucrainean să accepte această condiţie, deoarece va fi suficient ca Ucraina să condamne toate formele de neonazism şi să promită că le va reprima.

A doua categorie implică mai multe complicaţii şi se pare că Putin ar fi spus că este nevoie de negocieri în persoană între el şi preşedintele Zelensk înainte de a se ajunge la un acord asupra acestor puncte. Şeful statului ucrainean a spus deja că este pregătit să se întâlnească cu preşedintele rus şi să negocieze faţă în faţă.

Oficialul turc a precizat doar că a doua categorie de condiţii vizează statutul regiunii Donbas (estul Ucrainei), şi al Crimeei.

Deşi Kalin nu a intrat în detalii, se presupune că Rusia va cere guvernului ucrainean să renunţe la teritoriul din estul Ucrainei. O altă presupunere este că Rusia va cere Ucrainei să accepte în mod oficial că peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, aparţine în prezent Rusiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.