Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis mesaje de felicitare în ajunul zilei de 9 Mai liderilor din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Abhazia, Osetia de Sud şi „popoarelor” Georgiei şi Moldovei, a anunţat luni serviciul de presă al Kremlinului, relatează agenţia TASS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Relaţiile Chişinăului cu Moscova sunt deteriorate şi tensionate după invadarea Ucrainei, preşedinta Maia Sandu şi guvernul prooccidental fiind ţinta frecventă a criticilor ruse. De altfel, Republica Moldova a anunţat că începe procedurile de ieşire din CSI (Comunitatea Statelor Independente, organizaţie formată de Moscova cu fostele republici sovietice), din moment ce a primit statut de ţară candidată la Uniunea Europeană.

La rândul său, preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, este considerată un lider prooccidental, care s-a opus guvernului şi a sprijinit protestele anti-Moscova de la Tbilisi.

"În felicitările sale, şeful statului rus a declarat că în această zi importantă transmitem un profund respect şi recunoştinţă tuturor celor ale căror fapte de neegalat pe câmpurile de luptă şi munca dezinteresată pe frontul intern au făcut posibilă zdrobirea invadatorilor nazişti şi apărarea libertăţii pământului nostru natal", se arată în mesajul Kremlinului.

"Astăzi, datoria noastră morală este de a păstra sacre tradiţiile de prietenie şi asistenţă reciprocă lăsate moştenire de părinţii şi bunicii noştri, de a nu permite denaturarea adevărului istoric despre Marele Război pentru Apărarea Patriei, precum şi justificarea naziştilor, a complicilor lor şi a moştenitorilor ideologici actuali", a scris Putin în mesajul său de felicitare, citat de serviciul de presă.



După cum a subliniat preşedintele Rusiei, moştenirea spirituală a Marii Victorii va continua să contribuie la consolidarea şi dezvoltarea fructuoasă a relaţiilor dintre ţările şi naţiunile enumerate.

"Putin a transmis cuvinte de recunoştinţă sinceră tuturor veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei şi muncitorilor de pe frontul de acasă, le-a urat sănătate, putere, bunăstare şi ani lungi de viaţă", arată comunicatul Kremlinului.

CITEȘTE ȘI Zelenski compară Rusia cu Germania nazistă şi propune ca Ucraina să celebreze Ziua Victoriei în altă zi

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.