Implementarea proiectelor în teritoriile ruse din Arctica nu trebuie amânată din cauza sancţiunilor, dimpotrivă, rata de aplicare a acestora trebuie crescută, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, miercuri, la o întâlnire privind dezvoltarea Arcticii, conform agenţiei de presă rusă, TASS. De asemenea, Putin a mai precizat că proiectele de restabilire a echilibrului biodiversităţii în Arctica ar trebui să continue prin lichidarea totală a daunelor cumulate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acum – ţinând cont de tot felul de restricţii externe şi de presiunea sancţiunilor – trebuie să se acorde o atenţie deosebită tuturor proiectelor şi planurilor legate de Arctica. Nu să le amânăm, să nu le schimbăm orientarea, ci trebuie să răspundem încercărilor de a reduce dezvoltarea noastră cu o creştere maximă a ritmului de lucru atât pentru sarcinile curente, cât şi pentru cele viitoare”, a afirmat Vladimir Putin.

Liderul rus a explicat că acest lucru se aplică în primul rând sferei sociale. El a subliniat că problemele care sunt cele mai sensibile pentru oameni trebuie să rămână mereu în centrul atenţiei autorităţilor, potrivit TASS.

”Şi în condiţiile extreme ale Arcticii, vorbim despre sănătatea, siguranţa oamenilor, despre susţinerea vieţii din oraşe întregi”, a mai spus preşedintele rus.

El a menţionat că având în vedere sarcinile sociale, economice, de infrastructură în teritoriile de nord, implementarea proiectelor de investiţii la scară largă a fost şi rămâne o prioritate pentru autorităţile ruse. Putin a subliniat că sute de mii de cetăţeni ruşi trăiesc şi lucrează în teritoriile artice, ”acolo sunt concentrate aproape toate domeniile de securitate naţională” – ecologice, de resurse, militar-politice şi tehnologice.

Preşedintele Rusiei a mai precizat că o serie de lanţuri de transport şi logistică sunt în prezent perturbate din cauza acţiunilor ”ţărilor neprietenoase”. Unele companii străine au încetat să îşi îndeplinească obligaţiile contractuale sau o fac doar parţial, a mai argumentat el, conform TASS.

”Desigur, ne creează anumite complicaţii în situaţia actuală, dar avem toate resursele şi capacităţile de a găsi rapid soluţii alternative şi, pe termen lung, de a ne consolida şi mai mult independenţa faţă de factorii externi. O sarcină extrem de importantă”, a subliniat preşedintele.

Şeful statului rus a explicat că toate programele şi proiectele din Arctica sunt luate în considerare în strânsă legătură cu sarcinile de conservare a biodiversităţii şi a ecosistemelor arctice, precum şi cu munca pe termen lung pentru rezolvarea problemelor agendei climatice.

”Astfel, proiectele de lichidare a daunelor acumulate ar trebui continuate pe deplin. Acest lucru este valabil şi pentru programele de cercetare, care vizează în primul rând asigurarea unui echilibru stabil între dezvoltarea economică şi conservarea naturii din Arctica", a spus Putin.

De asemenea, preşedintele rus a vorbit despre dezvoltarea Rutei Mării Nordului, în special despre crearea unei infrastructuri portuare moderne şi de urgenţă, crearea sistemelor de monitorizare prin satelit, comunicaţiilor, precum şi realizarea unor planuri ”ambiţioase în cel mai bun sens al cuvântului” de extindere a flotă de spargere a gheţii şi de marfă şi construcţia navelor de transport a gazelor naturale lichefiate din Arctica.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.