Vladimir Putin a avertizat marţi Ucraina împotriva oricărui act ”necugetat”, după ce Kievul a hotărât să instaureze legea marţială, în urma imobilizării a trei nave ucrainene de către Paza de Coastă rusă, şi i-a cerut Angelei Merkel să exercite presiuni asupra aliatului său şi occidentalilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceasta este prima înfruntare făţişă între Moscova şi Kiev după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în 2014, şi izbucnirea unui conflict armat în estul Ucrainei între forţe ucrainene şi separatişti proruşi, soldat de atunci cu peste 10.000 de morţi.

Parlamentul ucrainean a adoptat luni seara introducerea legii marţiale în regiunile de frontieră ale Ucrainei, după ce Rusia a capturat, duminică, trei nave ucrainene în largul Crimeei şi i-a luat prozonieri pe cei aproximativ 20 de marinari de la bord.

Într-o alocuţiune televizată către naţiune, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a justificat această iniţiativă - fără precedent de la independenţa acestei foste republici sovietice, în 1991 - prin ”ameninţarea extrem de mare” a unei ofensive terestre ruse.

Rusia, care dă asigurări că a acţionat ”în strictă conformitate cu dreptul internaţional”, acuză la rândul său navele ucrainene - două vedete şi un remorcher - că au intrat în mod ilegal în apele teritoriale ruse, în largul Crimeei, şi denunţă o ”provocare” din partea Kievului.

Diplomaţia rusă, care l-a convocat luni pe însărcinatul cu afaceri la Moscova, a acuzat Kievul de faptul că ”creează un pretext în vederea consolidării sancţiunilor” occidentale impuse Rusiei în 2014.

”ÎNGRIJORARE GRAVĂ”

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a discutat la telefon, în noaptea de luni spre marţi, cu cancelarul german Angela Merkel, căreia i-a transmis ”îngrijorarea gravă” a Moscovei din cauza introducerii legii marţiale în Ucraina.

Putin a denunţat, în faţa cancelarului, ”acţiuni provocatoare ale părţii ucrainene şi o încălcare grosolană a normelor dreptului internaţional de către navele sale militare” şi şi-a exprimat ”speranţa ca Berlinul să poată influenţa autorităţile ucrainene pentru a le convinge să nu comită alte fapte necugetate ulterior”, a anunţat Kremlinul într-un comunicat.

Legea marţială, care urmează să intre în vigoare miercuri dimineaţa, în aproximativ zece regiuni, la frontiera cu Rusia, Belarus şi la coasta de la Marea Azov, le va permite - timp de o lună - autorităţilor ucrainene să-şi mobilizeze cetăţenii, să reglementeze presa şi să limiteze adunările publice.

Incidentul între Paza de Coastă rusă, aflată în subordinea serviciilor de securitate FSB, şi nave ucrainene a avut loc la Marea Neagră, duminică seara, când aceste nave încercau să pătrundă în Strâmtoarea Kerci, pentru a trece în Marea Azov, crucială în exporturile de cereale sau de oţel din estul Ucrainei.

Mai mulţi ucraineni au fost răniţi în incident - şase potrivit Kievului, trei potrivit Moscovei -, ceea ce a provocat furie în Ucraina şi în rândul aliaţilor săi occidentali.

”FOARTE GRAV”

Ambasadoarea americană la ONU Nikki Haley a denunţat luni - într-o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU - o acţiune ”ilegală” a Rusiei, care face ”imposibilă” o ”relaţie normală” între Washington şi Moscova.

”Nouă nu ne place ce se întâmplă”, a comentat preşedintele american Donald Trump. ”Lucrăm la asta” cu europenii.

”Ceea ce s-a întâmplat ieri (duminică) este foarte grav”, a apreciat luni secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

”Nimic nu pare să sustifice această folosire a forţei de către Rusia”, a declarat, la rândul său, un purtător de cuvânt al diplomaţiei franceze, iar Londra a condamnat ”actul de agresiune” a Rusiei.

Aceste incidente ruso-ucrainene sunt doar ultima etapă a unei intensificări a tensiunilor în centrul cărora se află Strâmtoarea Kerci, care desparte Peninsula Crimeea, anexată de Moscova, de Rusia,

Rusia revendică controlul asupra acestei strâmtori - unica trecere maritimă între mările Neagră şi Azov.

Moscova a construit, de altfel, un pod care leagă Rusia de peninsulă, inaugurat cu mare pompă, în mai, de către Vladimir Putin.

Kievul şi Occidentul au acuzat Rusia cu regularitate, în ultimele luni, de ”împiedicarea” deliberată a navigaţiei navelor lor comerciale între Marea neagră şi Marea Azov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.