Preşedintele rus Vladimir Putin vrea să ajungă la un mijloc de îmbunătăţire a relaţiilor Moscovei cu Statele Unite, la summitul de la 16 iunie, la Geneva, cu omolgul său american Joe Biden, a anunţat el vineri, la Forumul Economic de la Sankt Petersburg (SPIEF), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie să găsim un mijloc de reglare a relaţiilor, care se află acum la un nivel foarte rău”, a anunţat Putin la SPIEF.

Liderul de la Kremlin consideră că principalul motiv al tensiunilor cu Statele Unite nu sunt diferendele politice, ci o voinţă americană de ”îndiguire” a Rusiei.

”Noi nu avem dezacorduri cu Statele Unite. Ele au un singur dezacord: vor să ne îndiguiască dezvoltarea. O spun în mod public, iar tot restul (tensiunilor) decurge din această poziţie”, a subliniat Putin.

El denunţă faptul că relaţiile ruso-americane au devenit ”ostaticele consideraţiilor politice ale Statelor Unite”.

Putin a respins totodată critici ale Occidentuluu cu privire la o lipsă a democraţiei în Rusia şi a evocat modul în care sunt reprimate manifestaţii în Statele Unite, de exemplu la 6 ianuarie, când manifestanţi pro-Trump au luat Capitoliul cu asalt sau în Europa, unde ”gloanţe de cauciuc le sparg ochii” protestatarilor.

Putin a aplicat o nouă lovitură dolarului.

El a anunţat că vrea ca ţările din Europa să plătească mai degrabă gazele naturale ruseşti în euro decât îndolari.

Rusia depune eforturi să-şi ”dezdolarizeze” economia, a precizat liderul de la Kremlin.

”Suntem pregătiţi să luăm în calcul posibilitatea plăţii în monede naţionale (...). Euro este întru totul acceptabil pentru noi, la plata gazelor (naturale ruseşti). Acest lucru poate fi făcut şi probabil că ar trebui să fie făcut”, a subliniat Putin.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.