Preşedintele rus Vladimir Putin dă asigurări marţi că referendumurile de anexare organizate de Moscova în patru regiuni ucrainene - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporijjea - au scopul ”să salveze populaţiile” care locuiesc în aceste teritorii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Salvarea populaţiilor în toate aceste teritorii în care au loc referendumuri este (...) în centrul atenţiei societăţii noastre şi a întregii ţări”, a declarat într-o reuniune guvernamentală Vladimir Putin, în ultima zi a acestor scrutine.

Uniunea Europeană respinge, însă, aceste ”referendumuri” de anexare organizate de către Rusia în Ucraina drept ”ilegale”, iar toate persoanele care au participat la organizarea lor vor fi sancţionate, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

”Vor exista consecinţe pentru toate persoanele care au luat parte la organizarea acestor referendumuri ilegale şi care le-au susţinut”, a anunţat într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, Peter Stano.

RECOLTĂ RECORD DE CEREALE, DE 150 DE MILIOANE DE TONE ÎN 2022

Tot marţi, Vladimir Putin a anunţat că se aşteaptă la o recoltă ”record” de 150 de milioane de tone de cereale, în Rusia, în 2022, în contextul în care Moscova acuză Occidentul că-i împiedică exporturile prin sancţiuni, mai ales către ţări sărace.

”138,7 de milioane de tone de cereale au fost deja recoltate (...), iar estimări preliminare (în 2022) indică 150 de milioane, dintre care 100 de milioane de tone de grâu. Acesta va fi un record în istoria Rusiei”, a declarat el în această reuniune guvernamentală, transmisă în direct la televiziune.

Rusia, o mare putere cerealieră, acuză de mai multe luni Occidentul de faptul că-i blochează exportul de produse alimentare şi de energie şi avertizează că această situaţie creează un risc la adresa securităţii alimentare mondiale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.