Preşedintele rus Vladimir Putin, care se află de 25 de ani la putere, nu are niciun concurent credibil care să-i conteste puterea, anunţă marţi un purtător de cuvânt al Kremlinului, în pofida faptului că Vladimir Putin nu şi-a anunţat candidatura la un nou mandat, în contextul în care Moscova lansează pregătiri în vederea alegerilor prezidenţiale prevăzute în martie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Camera superioară a Parlamentului rus, Consiliul Federaţiei, urmează să stabilească - în decembrie - data vitoarelor alegeri prezidenţiale, care ar urma să aibă loc la 17 martie, scrie presa rusă.

Preşedintele rus, care se află la putere de un sfert de secol, nu şi-a anunţat candidatura la un nou mandat.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat marţi presei ruse care-l însoţeşte pe liderul de la Kremlin în China că ”Putin este, bineînţeles, politicianul şi actorul de stat numărul unu în ţară”.

”Părerea mea, poate că n-am dreptul s-o spun (...), este că azi nu există concurent în Rusia şi nu poate exista”, a declarat el.

Rusia şi-a crescut şi mai mult reprimarea opoziţiei, după invazia Ucrainei, în februarie 2022, şi i-a încarcerat sau i-a obligat să plece în exil atât pe principalii critici ai lui Vladimir Putin, cât şi pe mulţi anonimi care se opun războiului rus.

Kremlinul a modoficat Constituţia rusă în 2020 şi i-a permis liderului rus să deţină încă două mandate după cel care se încheie în 2024 şi care ar fi trebuit să fie ultimul.

Vladimir Putin poate rămâne la Kremlin până în 2036, când împlineşte vârsta de 84 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.