Liderul rus Vladimir Putin a încercat luni să dea vina pe Occident pentru criza din Orientul Mijlociu, unde Israelul bombardează Fâşia Gaza pentru a încerca să-i elimine pe militanţii Hamas care au ucis 1.400 de persoane, majoritatea civili, în Israel, la 7 octombrie, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o declaraţie televizată făcută la o reuniune la care au participat membrii Consiliului rus de Securitate, membri ai guvernului şi şefii agenţiilor de aplicare a legii, Putin a declarat că "elitele conducătoare din SUA" şi "sateliţii" lor se află în spatele uciderii palestinienilor din Gaza, precum şi în spatele conflictelor din Ucraina, Afganistan, Irak şi Siria.

"Ei au nevoie de un haos constant în Orientul Mijlociu. Prin urmare, (SUA) fac tot ce pot pentru a discredita acele ţări care insistă asupra unei încetări imediate a focului în Fâşia Gaza, asupra opririi vărsării de sânge şi sunt gata să contribuie cu adevărat la rezolvarea crizei, şi nu să paraziteze pe seama ei", a afirmat liderul de la Kremlin.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Rusia susţine o încetare imediată a focului în Gaza şi o soluţie cu două state. De asemenea, Moscova a iritat Israelul prin primirea, săptămâna trecută, a unei delegaţii Hamas.

După ce şi-a trimis armata în Ucraina în februarie 2022 cu argumentul că Moscova trebuie să-i elibereze pe rusofoni de o presupusă opresiune, Putin a prezentat în ultimul an "operaţiunea sa militară specială" drept o luptă pentru supravieţuirea Rusiei împotriva unui Occident condus de SUA, hotărât să folosească Ucraina pentru a zdrobi şi dezmembra Rusia.

Putin a mai declarat că Rusia se luptă cu forţe americane obscure, pe care le-a acuzat pentru criza din Orientul Mijlociu, şi pe câmpurile de luptă din Ucraina.

"Palestina poate fi ajutată doar prin combaterea celor care se află în spatele acestei tragedii. Noi suntem Rusia şi ne luptăm cu ei în contextul operaţiunii militare speciale atât pentru noi înşine, cât şi pentru cei care luptă pentru adevărata libertate reală", a declarat el.

"Cheia rezolvării conflictului este crearea unui stat palestinian suveran şi independent", a spus Putin, lăsând să se înţeleagă că acesta nu este şi obiectivul declarat al Washingtonului.

De asemenea, el a acuzat Occidentul şi Ucraina pentru evenimentele din Daghestan, regiune predominant musulmană, unde o mulţime a încercat duminică seară să vâneze pasagerii din Israel care tocmai aterizaseră pe aeroportul din Mahacikala. "Evenimentele de aseară de la Mahacikala au fost inspirate, inclusiv prin intermediul reţelelor sociale, nu în ultimul rând de pe teritoriul Ucrainei, de mâna unor agenţi ai serviciilor de informaţii occidentale", a declarat Putin, fără a prezenta vreo dovadă.

Statele Unite au condamnat aceste evenimente, despre care un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a spus că au "arătat ca un pogrom".

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat pentru Reuters că Kievul nu a avut "nimic de-a face" cu violenţele, în timp ce un rabin rus de rang înalt a declarat că trebuie să existe un răspuns dur împotriva celor care au participat.

Înregistrările video obţinute de Reuters de la aeroportul din Mahacikala, capitala regională a Daghestanului, arată o mulţime de bărbaţi tineri fluturând steaguri palestiniene care sparg uşi de sticlă şi aleargă prin aeroport, duminică seara, strigând "Allahu Akbar" ("Dumnezeu este cel mai mare"). Un alt grup încearcă să răstoarne o maşină de patrulare al poliţiei, în timp ce o altă înregistrare video îi arată pe protestatari pe pistă înconjurând un avion Red Wings care sosise de la Tel Aviv. O pancartă afişată de către manifestanţi, într-o postare neverificată de pe reţelele sociale, spune: "În Daghestan nu este loc pentru ucigaşii de copii". Pe o alta scria "Suntem împotriva refugiaţilor evrei".

Mulţimea s-a îndreptat spre aeroport după ce un mesaj pe canalul "Utro Daghestan" i-a îndemnat pe daghestanezi să se întâlnească cu "oaspeţii neinvitaţi" în "mod matur" şi să determine avionul şi pasagerii săi să se întoarcă şi să zboare în altă parte. Canalul, care a fost ulterior interzis de Telegram, nu a folosit cuvântul "evreu", dar s-a referit la pasagerii avionului ca fiind "necuraţi".

Poliţia a declarat că a arestat 60 de persoane în legătură cu tulburările.

Tulburările din Daghestan, unde forţele de securitate ruseşti au luptat cândva împotriva unei insurgenţe islamiste, reprezintă o durere de cap pentru Putin, care duce un război în Ucraina şi este dornic să menţină stabilitatea acasă înainte de alegerile prezidenţiale aşteptate anul viitor, notează Reuters.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.