Preşedintele Vladimir Putin a semnat, joi, un decret prin care a ordonat înrolarea a 134.500 de noi recruţi în armată, ca parte a recrutării anuale de primăvară a Rusiei, însă potrivit Ministerului rus al Apărării, convocarea nu are nicio legătură cu războiul din Ucraina, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ordinul a fost emis la cinci săptămâni de la începerea invaziei Rusiei în Ucraina, care s-a confruntat cu o rezistenţă acerbă din partea armatei ucrainene. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat, marţi, că niciun recrut nu va fi trimis în ”zonele fierbinţi”.

Problema implicării recruţilor în război este foarte sensibilă. Pe 9 martie, Ministerul rus al Apărării a recunoscut că nişte recruţi au fost trimişi în Ucraina după ce Putin a dezminţit acest lucru în diverse ocazii, spunând că au fost trimişi doar soldaţi şi ofiţeri profesionişti.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin a declarat la acea vreme că preşedintele a ordonat procurorilor militari să investigheze şi să îi pedepsească pe oficialii responsabili de nerespectarea instrucţiunilor sale de a exclude recruţii.

Recrutarea militară anual de primăvară, care se desfăşoară între 1 aprilie şi 15 iulie, vizează bărbaţii ruşi cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, se arată în decretul lui Putin.

Serghei Şoigu a declarat, marţi, că recruţii vor fi trimişi la bazele desemnate la sfârşitul lunii mai.

”Majoritatea personalului militar va urma o pregătire profesională în centre de pregătire timp de trei până la cinci luni. Permiteţi-mi să subliniez că recruţii nu vor fi trimişi în nicio zonă fierbinte”, a spus el.

Cu toate acestea, Mihail Benyash, un avocat care reprezintă mai mulţi membri ai Gărzii Naţionale a Rusiei care au refuzat un ordin de a merge în Ucraina, a declarat că, în conformitate cu legislaţia rusă, recruţii ar putea fi trimişi la luptă după câteva luni de antrenament.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.