Marea Britanie, Franţa, Germania şi Statele Unite nu vor promova o rezoluţie împotriva Iranului în cadrul reuniunii de săptămânii viitoare a agenţiei de supraveghere nucleară a ONU, în pofida eşecului Teheranului de a explica urmele de uraniu găsite în trei locaţii, au declarat vineri diplomaţi citaţi de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O rezoluţie ar fi putut determina o escaladare între Teheran şi Occident, care ar fi pus în pericol discuţiile privind relansarea acordului nuclear din 2015 care se desfăşoară la Viena, unde se află şi agenţia atomică.

La ultima şedinţă trimestrială a Consiliului guvernatorilor din 35 de naţiuni al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), cele trei puteri europene, cu sprijinul SUA, pregătiseră un proiect de rezoluţie care critica Iranul, dar nu l-a prezentat în mod oficial, deoarece şeful AIEA, Rafael Grossi, a anunţat noi discuţii.

Acele discuţii - menite să inspire o relansare a eforturilor de a determina Iranul să explice originea urmelor, despre care se crede că sunt legate de activităţi desfăşurate cu mult înainte de acord - nu au reuşit să producă noi explicaţii, a raportat luni AIEA. Acest lucru a ridicat întrebarea dacă rezoluţia va fi reînviată.

"Raportul din 31 mai nu poate fi ignorat doar pentru că discuţiile JCPOA sunt în curs de desfăşurare, dar o rezoluţie nu este probabilă acum", a spus un diplomat, referindu-se la acordul din 2015 prin denumirea sa oficială, Planul de Acţiune Comprehensiv Comun.

Alţi cinci diplomaţi au spus că nu va exista o rezoluţie, ci doar declaraţii ale ţărilor din consiliul de administraţie.

"Trebuie să existe declaraţii puternice", a spus un diplomat dintr-o ţară care a susţinut o rezoluţie la ultima şedinţă a consiliului.

”Ei (Iranul) au obligaţii şi trebuie să le îndeplinească”.

Rămâne neclar dacă o rezoluţie ar fi avut sprijinul necesar pentru a fi adoptată de către consiliu, principalul organ de decizie al AIEA care se întruneşte mai mult de o dată pe an.

Discuţiile indirecte dintre Iran şi Statele Unite cu privire la revenirea ambelor ţări la respectarea în totalitate a acordului nuclear vor fi reluate săptămâna viitoare.

Pe 18 iunie în Iran vor avea loc alegeri care ar putea aduce la putere un preşedinte de orientare mai dură.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.