Preşedintele separatist catalan destituit Carles Puidgemont ”nu se duce la Marid”, a declarat avocatul său belgian Paul Bekaert pentru The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Puigdemont ”nu se duce la Madrid, iar eu am sugerat ca ei (spaniolii) să-l interogheze aici, în Belgia. Este posibil”, a declarat Bekaert pentru AP.

O judecătoare de instrucţie de la Audienţa Naţională l-a convocat la audieri joi, la Madrid, pe liderul separatist, care se află în Belgia de la începutul săptămânii.

”El poate să fie interogat aici, există prevederi în lege”, a spus Bekaert.

Avocatul a subliniat că pe numele lui Carles Puidgemont nu s-a emis vreun mandat de arestare în această fază.

El a spus că nu se aşteaptă ca clientul său se întoarcă în Spania în următoarele săptămâni şi mai ales nu se duce să fie interogat de judecătoarea de la Audienţa Naţională joi.

Bekaert a declarat anterior pentru postul VTM că Puidgemont ”nu se duce la Madrid”. ”Aşa cum arată lucrurile acum, nu pot să-l văd ducându-se înapoi în viitoarele săptămâni”, a spus el.

Procuratura a cerut Audienţei Naţionale să îi acuze pe toţi cei 14 membri demişi ai Cabinetului catalan de rebeliune, pentru că au condus efortul finalizat prin proclamarea, în Parlamentul regional, a unei republici catalane pe 27 octombrie.

Magistrata ar putea să dispună vineri ca aceştia să fie arestaţi, indiferent dacă se prezintă la convocare sau nu.

Bekaert a subliniat în interviul acordat miercuri VTM că, dacă Madridul va cere extrădarea lui Puigdemont, judecătorii şi nu Guvernul nelgian vor lua o hotărâre în acst sens.

S&P NU CREDE ÎN INDEPENDENŢA CATALONIEI

Pe de altă parte, agenţia Standard & Poor’s a apreciat că plasarea Cataloniei sub tutelă de către Madrid, după proclamarea unei republici, nu ar urma să influenţeze imediat rattingul şi perspectivele suverane ale Spaniei, dar a avertizat că pot apărea probleme ulterior.

Decizia Guvernuli conservator de a interveni şi convoca alegeri regionale ”a redus probabilitatea unei escaladări pe termen scurt a tensiunilor”, a apreciat agenţia.

Însă, a avertizat agenţia, într-o notă, marţi, tensiunile ”ar putea conduce la o scădere susţinută a încrederii în afaceri şi a consumatorilor şi la eventuale perturbări, mai ales în Catalonia”, ulterior, până la sfârşitul anului.

S&P a reiterat că nu crede că se va produce independenţa Cataloniei şi a adăugat că niciun Guvern nu a recunoscut această regiune spaniolă drept stat.

Rattingul Standard & Poor’s al Spaniei este BBB+ cu o perspectivă pozitivă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.