Preşedinta moldoveană proeuropeană Maia Sandu are mână liberă, în urma unei victorii în alegerile legislative, în vederea unor reforme în acestă fostă republică sovietică, una dintre cele mai sărace din Europa, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Partidul Acţiunii şi Solidarităţii (PAS) al lui Sandu a obţinut o victorie în alegerile legislative, cu 52,8% din voturile exprimate şi deţine o majoritate în Parlamentul de la Chişinău.

Şefa statului moldovean intenţionează să-şi reformeze acum ţara.

”Este vorba despre eliminarea sistemului judecătorilor şi procurorilor corupţi, curăţarea altor instituţii pentru a le face independente de toate influenţele grupurilor corupte care fură banii publici de foarte mult timp”, declară Maia Sandu Euronews.

”Vrem să raţionalizăm procedurile cu privire la confiscarea bunurilor ilegale şi la recuperarea bunurilor care au fost furate statului”, anunţă ea.

Blocul Socialiştilor şi Comuniştilor al fostului preşedinte prorus Igor Dodon a obţinut mai puţin de o treime din voturile exprimate în acest scrutin.

Însă Republica Moldova rămâne împărţită între adepţii drumului către Europa şi nostalgici ai unei alianţe cu Rusia.

”Provocarea este să ne consolidăm societatea. Ne confruntăm cu provocări importante, însă împreună le putem depăşi”, declară ea.

”Ştiu că orice cetăţean onest al (Republicii) Moldova, indiferent de preferinţele sale politice, vrea să trăiască într-o ţară în care statul are grijă de el, în care statul dispune de instituţii puternice care protejează cetăţenii, care creează oportunităţi economice, pentru ca ei să-şi poată câştiga traiul acasă”, spune ea.

”Există, aşadar, multe lucruri care ar trebui să unească societatea , iar noi vom lucra la aceste lucruri”, dă ea asigurări.

Maia Sandu, în vârstă de 49 de ani, o fostă economistă la Banca Mondială (BM), este considerată de către mulţi moldoveni un simbol al schimbării.

Împreună cu noua majoritate parlamentară, Sandu are acum sarcina să-i convingă pe nostalgicii URSS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.