Protestele fermierilor polonezi au stârnit, marţi, furie în Ucraina vecină, în timp ce Kievul a cerut Comisiei Europene să ia măsuri ferme, după ce demonstranţii au blocat graniţa şi au golit vagoanele trenurilor cu cereale, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

 

 

Varşovia a fost un susţinător ferm al Kievului în lupta sa pentru a respinge o invazie rusă la scară largă lansată în 2022, dar protestele fermierilor care se plâng de concurenţă neloială au tensionat legăturile care erau deja la limită după ce camionagii au blocat punctele de trecere a frontierei la începutul anului.

Protestele de marţi ale fermierilor au marcat o escaladare faţă de demonstraţiile anterioare, cu o blocare aproape totală a tuturor punctelor de trecere a frontierei ucrainene şi perturbări în porturi şi pe drumurile din întreaga ţară.

Imagini de televiziune au arătat protestatarii de la punctul de trecere a frontierei Medyka deschizând vagoanele de cale ferată pentru a permite grânelor să se reverse pe şine.

"Împrăştierea grâului ucrainean pe şinele de cale ferată este o altă provocare politică menită să divizeze naţiunile noastre", a declarat viceprim-ministrul ucrainean Oleksandr Kubrakov într-o postare pe X.

Ministrul ucrainean al Economiei, Iulia Şvyrydenko, a declarat că Kievul a informat Comisia Europeană cu privire la acţiunile protestatarilor polonezi de la graniţa ucraineană şi se aşteaptă la un răspuns ferm. Ministrul Agriculturii, Mykola Solskyi, a declarat că cerealele se îndreptau spre Germania şi nu ar fi intrat pe piaţa poloneză.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat pentru Radio Ucraina şi pentru postul de radio Suspilne că guvernul polonez negociază cu fermierii şi sindicatele şi că speră ca problema să fie rezolvată prin discuţii.

"Încercăm să rezolvăm această problemă", a declarat Duda, potrivit unei transcrieri publicate marţi pe site-ul său prezidenţial.

"Este vorba de un anumit conflict de interese între fermierii şi producătorii de produse agricole din Ucraina - fermieri care se tem pentru existenţa lor", a adăugat el.

Fermierii din întreaga Europă au manifestat din cauza unei serii de nemulţumiri, inclusiv constrângerile impuse de măsurile Uniunii Europene pentru combaterea schimbărilor climatice şi ceea ce ei spun că este o concurenţă neloială din străinătate, în special din Ucraina, după o decizie a UE din 2022 de a renunţa la taxele pentru importurile de alimente ucrainene.

Tractoarele protestatarilor purtau bannere pe care scria: "Cu cereale care curg din Ucraina, fermierii polonezi vor da faliment".

Un organizator al protestului de la punctul de trecere de la Doruhusk, Marcin Wielgosz, a declarat că autobuzele vor avea voie să treacă o dată pe oră marţi, dar niciun camion nu va trece de la ora locală 8.00 la 18.00.

"În opinia mea, graniţa ar trebui închisă. Ar trebui clarificate procedurile şi sistemele şi apoi poate că s-ar putea redeschide, dar nu cu regulile pe care le avem acum. Pentru că în momentul de faţă poţi să aduci orice vrei, oricât de mult vrei... în Polonia", a declarat el pentru Reuters.

CONTRAMANIFESTAŢIE

Kievul spune că exporturile sale agricole prin Europa de Est nu au afectat pieţele UE.

Exasperaţi de protestele polonezilor, transportatorii ucraineni au început propria contramanifestaţie non-stop la trei puncte de trecere. Protestul lor este planificat să dureze până la 15 martie.

Imagini difuzate de mass-media au arătat camioane ucrainene la graniţă purtând bannere cu sloganuri precum "Ucraina pierde - Polonia pierde" şi "Blocarea Ucrainei este o trădare a valorilor europene".

Noul Guvern proeuropean al Poloniei a sprijinit cererile fermierilor, încercând să echilibreze acest lucru cu poziţia sa puternic pro-ucraineană.

Ministrul adjunct al agriculturii, Michal Kolodziejczak, a declarat pentru postul privat de televiziune Polsat News că discuţiile cu Ucraina privind limitarea importurilor vor continua miercuri.

"Astăzi, mingea este în terenul Ucrainei", a spus el. "Fie vor dori să ajungă la un acord cu noi, fie va trebui să introducem noi restricţii".

Ucraina spune că blocadele îi afectează capacitatea de apărare şi ajută obiectivele Rusiei.

Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a declarat luni că situaţia de la graniţă demonstrează "erodarea solidarităţii în fiecare zi".

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.