Poliţia din capitala Serbiei, Belgrad, a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea care protesta faţă de presupuse fraude la alegerile generale de săptămâna trecută, relatează bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forţele de ordine au intervenit după ce o parte din mulţimea aflată în faţa primăriei a spart geamuri şi a încercat să intre cu forţa înăuntru.

Activiştii opoziţiei spun că poliţia a folosit duminică o forţă excesivă.

Aceştia au precizat că guvernul a manipulat alegerile câştigate de partidul de guvernământ. Preşedintele Aleksandar Vucic spune că acuzaţiile sunt "gunoaie şi minciuni".

Coliderul Frontului Verde-Stânga, Radomir Lazovic, a declarat că ofiţerii i-au bătut cu bastoane pe el şi pe mai multe persoane.

Au avut loc proteste paşnice în fiecare seară de la alegerile naţionale şi locale de săptămâna trecută. Cele de duminică au fost primele care au devenit violente.

Susţinătorii coaliţiei de opoziţie Serbia împotriva violenţei au încercat să pătrundă în primărie.

Srdjan Milivojevic şi Vladimir Obradovic, doi lideri ai opoziţiei, au încercat să deschidă uşa clădirii. Poliţia a folosit spray cu piper pentru a-i respinge pe protestatari.

Liderii opoziţiei suspectează că agenţii provocatori au fost implicaţi în spargerea geamurilor, declanşând intervenţia poliţiei.

Sofija Mandic, un avocat, le-a spus celor adunaţi că Vucic ar trebui "să predea puterea în mod paşnic". Guvernul "uzurpa" puterea, a adăugat ea.

Protestatarii spun că guvernul a adus cu autobuzul mii de oameni pentru a influenţa votul la alegerile pentru oraşul Belgrad. Ei doresc ca scrutinul să fie repetat.

În urma votului, Partidul Progresist Sârb al lui Vucic a revenit la putere cu o majoritate în parlament.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.