Protestatarii care s-au adunat duminică în mai multe oraşe din Polonia l-au îndemnat pe preşedintele Poloniei să se opună prin veto unei legi privind mass-media, despre care ei şi alţi critici afirmă că are ca scop limitarea libertăţilor presei în cel mai mare stat membru din estul Uniunii Europene, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adoptată în mod neaşteptat în Parlament, vineri, legea ar înăspri regulile privind proprietatea străină asupra mass-media, afectând în special capacitatea canalului de ştiri TVN24, deţinut de compania americană de media Discovery, de a funcţiona.

Proiectul de lege, care încă nu a fost promulgat de preşedintele Andrzej Duda, a înrăutăţit relaţiile dintre Polonia, stat membru al NATO, şi Statele Unite.

De asemenea, proiectul a alimentat temeri mai ample cu privire la atacurile asupra libertăţilor mass-media, care au crescut de când compania petrolieră de stat PKN Orlen a anunţat anul trecut că preia un publisher german de ziare regionale.

”În acest moment vorbim despre TVN, dar nu este vorba doar despre TVN. Este vorba despre viitorul libertăţii de exprimare în Polonia, despre viitorul democraţiei noastre”, a declarat senatorul Bogdan Klich, membru al celui mai mare partid de opoziţie, Platforma Civică, unei mulţimi la Cracovia.

Poliţia a declarat că aproximativ 800 de persoane au participat la protestul din sudul oraşului. Organizatorii au estimat numărul participanţilor la 5.000-8.00 de persoane.

Imaginile de pe contul de Twitter al lui Klich au arătat demonstranţi purtând pancarte cu sloganuri, inclusiv ”Oameni liberi, mass-media liberă” şi ”Polonia pentru toţi”.

Până la ora  15.50 GMT (17:50 ora României), o petiţie în sprijinul TVN24 a adunat peste 800.000 de semnături, a spus canalul.

Proteste mai mici au avut loc în alte câteva oraşe, cu participări mai mari, inclusiv unul în faţa palatului prezidenţial din Varşovia, programat pentru 18:00 GMT.

Partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) a spus de mult timp că grupurile mass-media străine au prea multă putere în ţară şi că distorsionează dezbaterea publică.

Criticii spun că măsurile împotriva grupurilor mass-media străine fac parte dintr-o agendă din ce în ce mai autoritară care a pus Varşovia în conflict cu Bruxelles-ul în privinţa drepturilor LGBT şi a reformelor judiciare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.