Aproape 108 poliţişti au fost răniţi în confruntările din Franţa cu protestatarii furioşi pe tema reformei pensiilor, a anunţat ministrul de interne, citat de BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gérald Darmanin a declarat că un număr atât de mare de poliţişti răniţi este extrem de rar, adăugând că 291 de persoane au fost arestate în timpul tulburărilor.

Sute de mii de persoane au luat parte la demonstraţiile de 1 Mai împotriva reformelor preşedintelui Emmanuel Macron.

Cele mai multe au fost paşnice, dar grupuri radicale au aruncat bombe cu benzină şi artificii. Poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Nu este clar câţi protestatari au fost răniţi.

Premierul Élisabeth Borne a scris pe Twitter că violenţele au fost "inacceptabile", lăudând totodată "mobilizarea responsabilă şi angajamentul" manifestanţilor din numeroase oraşe.

Aceasta este cea mai recentă zi de acţiune în masă împotriva modificărilor care cresc vârsta de pensionare de stat de la 62 la 64 de ani. Sindicatele vor ca acestea să fie retrase.

Ministerul de Interne a estimat numărul total al manifestanţilor la 782.000, dintre care 112.000 în capitala Paris, dar sindicatul CGT spune că cifra este de trei ori mai mare.

Liderii sindicali au fost categorici că opoziţia de luni de zile faţă de reforme nu a scăzut.

"Pagina nu se va întoarce atât timp cât nu se va retrage această reformă a pensiilor. Determinarea de a învinge este intactă", a declarat Sophie Binet, liderul CGT, citată de AFP.

La Paris, un ofiţer de poliţie a suferit arsuri grave la mâini şi la faţă când a fost lovit cu un dispozitiv exploziv artizanal cu benzină, a declarat Darmanin. Violenţe au izbucnit, de asemenea, la Lyon, Toulouse şi Nantes, unde au fost incendiate vehicule şi atacate firme.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.